Muzeum potravin a zemědělských strojů zve na 6. ročník vinařského festivalu. Svá vína přijede v sobotu 27. května představit 18 moravských a zahraničních vinařství. Nebude chybět skvělé občerstvení, cimbálová muzika a vystoupení folklorního souboru. Akce trvá od 12 do 22 hodin.
V průběhu dne proběhnou koncerty dalších mladých hudebníků. Zájemci se mohou zúčastnit soutěží o vinařské, knižní i další ceny. Na pódiu budou probíhat talkshow s vinaři a workshopy o víně s hosty z Rakouska a Moravy, v Galerii vín pak ochutnávky vín.
Vstupné je 250 Kč pro jednu osobu a zahrnuje degustační skleničku, welcome drink, čip pro placení, katalog s vystavovanými víny a prohlídku muzea.
PROGRAM FESTIVALU OSTRAVA ŽIJE VÍNEM
Rozhovory s vinaři
Kytarové vystoupení Minestrone
Hudební vystoupení Osamělé palačinky
Cimbálová muzika Úsměv
Taneční vystoupení souboru Hlubina
Soutěž Genetrix Galerie vín
Workshopy s vinaři
14:00–14:30 Průvodce světem šumivých vín
Prosecco, Cava a sekt – rozdíly, výroba a základní chuťové projevy.
Přednášející: Michaela Lasotová, sommeliérka vinařství Arte Vini, délka trvání 30 minut, vstupné 100 Kč
15:00–15:30 Bio víno a bio kosmetický hroznový olej
Ekologické pěstování révy vinné, výroba vína a lisování oleje z hroznových zrníček z dílny vinařství Špalek. V rámci přednášky proběhne ochutnávka bio vína a testování bio hroznového kosmetického oleje.
Přednášející: Marek Špalek, vinařství Špalek, délka trvání 30 minut, vstupné 70 Kč
16:00–17:00 Degustace – jediná cesta k vínu
Degustace je jediným prostředkem, jak opravdu poznat víno.
Přednášející: Zdeněk Sklenský, sommeliér vinařství Fučík, délka trvání 60 minut, vstup 100 Kč
17:30–18:00 Gruzie – kolébka vinařství
O vínech vyráběných kachetinskou metodou starou 8000 let v hliněných nádobách kvevri.
Přednášející: Jakub Demko, délka trvání 30 minut, vstup 70 Kč
(ab)