Změnily život již stovkám lidí – některé možná znáte a ani o tom nevíte

Petr Bažan s manželkou Kamilou jsou majitelé čtyř nutričních poraden v Moravskoslezském kraji. Značku Prajzská NUTRI vybudovali s cílem pomáhat lidem hubnout ne pomocí striktních diet, ale díky edukaci o výživě. Jejich poradny již navštívily stovky lidí nejen z Prajzské, ale i z Opavy, Ostravy a Frýdku-Místku.

Nutričnímu poradenství se věnují více než šest let. Začali v období, kdy se jim mělo narodit dítě, aby se naučili, jak doma nastavit ideální stravovací návyky. Jejich první poradna byla v Opavě, kde mají dodnes mnoho spokojených klientů. Většina lidí k nám chodí na doporučení, někdo jim o nás řekl, nebo měli známého, který se změnil k nepoznání, a oni chtěli zjistit, jak to udělal,” říká Kamila Bažan Závodská z Prajzská NUTRI Ostrava. Klienti je navštěvují za účelem měření složení těla nebo s přáním jídelníčku na míru a nutričního koučinku s cílem změny hmotnosti.

 

Vpravo: Kamila Bažan Závodská z Prajzská NUTRI Ostrava.

 

Motivace je důležitá, ale klíčový je návyk

Hubnutí je věčné téma a rok od roku stoupá počet lidí, kteří se pokoušejí zhubnout. Chtějí hubnout do plavek nebo zlepšit svůj zdravotní stav a cítit se lépe.

 „Ano, každý má jinou motivaci. Když k nám přijde někdo s tím, že se již ve svém těle necítí dobře, víme, že má šanci dosáhnout svého cíle, a že se mu může otočit život o 180 stupňů. To je správná motivace a většinou funguje. Už během procesu hubnutí má více energie, vyšší sebevědomí, je na sebe hrdý a září štěstím. Nebo se mu zlepší zdravotní stav a lékař ho pochválí, to je pro nás taková satisfakce,” říká Petr Bažan, který vede poradny v Opavě, Hlučíně a Frýdku-Místku.

Na začátku si lidé někdy nevěří a nevědí, jak začít. „Přesně tak, někdy to kvůli tomu ani neřeknou doma. Ale po pár týdnech, měsících, když si již osvojí nové návyky – jinak nakupují, mají jiný spánkový režim a pravidelně se hýbou – i rodina si všimne, že je něco jinak. Často se přidají a zjistí, že to vůbec není o dietování, ale o změně denních návyků,” doplňují s úsměvem majitelé.

 

foto 1
Petr Bažan z Prajzská NUTRI, který vede poradny v Opavě, Hlučíně a Frýdku-Místku.

 

Co mám udělat, když chci zhubnout

Zjistit, že má člověk zhubnout, je snadné, ale kolik a jak na to – to už tak jednoduché není. Problémem je přetlak informací, různé krabičkové diety a doplňky, které nefungují. Otázkou je, jak na to správně. „Na začátku je potřeba definovat, co je cílem. Klientů se ptáme, v jaké hmotnosti se cítili dobře. Poté je nutné porovnat to s tím, co říkají čísla. Používáme zařízení InBody které nám spolu s informacemi z osobní schůzky pomůže určit optimální váhu. Díky tomuto postupu víme, kam se chceme dostat. Jak na to, závisí na různých faktorech od věku, pohlaví, typu zaměstnání, somatotypu, typu a frekvence pohybu i temperamentu člověka a jeho současného stravování a dosavadních zdravotních problémů,” popisuje Kamila Bažan Závodská z Prajzská NUTRI Ostrava.

 

Někdy si lidé pomáhají speciálními doplňky a krabičkovým jídlem. Nakupují spalovače, vitamíny a různé směsi na hubnutí. „My klientům žádné produkty neprodáváme, chceme je naučit jíst, tam neexistují žádné zkratky. Pro nás je důležité, aby věděli, co si mají dát na talíř, nebo koupit v obchodě. Také aby se naučili, jak jejich tělo funguje a udrželi si svůj nový způsob stravování do konce života,” doplňuje nutriční poradce Petr Bažan.

 

Česko a hubnutí – čísla a data

  • V České republice trpí obezitou přibližně 1,5 milionu lidí, což představuje zhruba 23 % dospělé populace.
  • Dalších 30 % dospělé populace má nadváhu, což znamená, že se jedná o přibližně 2,7 milionu lidí.
  • Přibližně 200 tisíc lidí v ČR trpí těžkou obezitou třetího stupně a dalších půl milionu obezitou druhého stupně.
  • V rámci evropského srovnání se Česká republika umisťuje na předních příčkách, kdy až 70 % českých mužů a 50 % českých žen má BMI nad 25, což zahrnuje jak nadváhu, tak obezitu.

 

Pro objednání na nezávaznou konzultaci do Ostravy, Opavy, Hlučína, Frýdku-Místku nebo navštivte www.prajzskanutri.cz případně volejte 739 081 397

(nm)