Ostraváci si rádi zajdou na obědové menu. Jak ale vybírat, když se snažíte zhubnout?

Foto: Prajzská NUTRI, nutriční poradna

Zhubnutí může být výzvou, zvláště když často jíte v restauracích. Mnoho lidí si myslí, že jídlo v restauraci je automaticky nezdravé, ale s trochou plánování a správných informací lze i v restauraci najít zdravé možnosti.

Zde je několik tipů, na co si dát pozor a jak vybírat restaurace i pokrmy, aby vám pomohly dosáhnout vašich cílů v hubnutí.

Výběr restaurace a typ kuchyně 

Různé typy kuchyně nabízejí různá jídla, která mohou být více či méně vhodná pro váš dietní plán. Například:
  • Japonská kuchyně: Sushi, sashimi a miso polévka mohou být skvělými volbami. Vyhněte se však smaženým tempura pokrmům.
  • Středomořská kuchyně: Bohatá na čerstvé saláty, grilované ryby a celozrnný chléb. Vyhněte se však pokrmům bohatým na oleje a sýry.
  • Indická kuchyně: Zvolte pokrmy jako tandoori kuře nebo dal. Vyhněte se smaženým pokrmům jako samosa a pokrmům s hustými omáčkami na bázi smetany.

TIP výživové poradkyně: „Klientům radím, ať si vybírají místa, kde si mohou jídlo nabrat sami. Když je možnost poskládat si své jídlo sám, je to vždy nejlepší volba – automaticky se můžete vyhnout vysoko kalorickým jídlům a velkému množství tuku a můžete si přidat maso nebo zeleninu. Mohou to být obyčejná bistra nebo kantýny,” uvádí Kamila Bažan Závodská z Prajzská NUTRI.

 

Kamila png
Foto: Prajzská NUTRI, nutriční poradna
Nabídka a flexibilita a čeho si v menu všímat 

Hledejte restaurace, které nabízejí zdravější možnosti nebo umožňují upravit pokrmy dle vašeho přání. Restaurace s flexibilním menu mohou například umožnit vyměnit hranolky za salát nebo zeleninu.

Porce

Porce v restauracích bývají často větší než doma. Při objednávání:

  • Zvažte dětské porce nebo se podělte o jídlo s někým dalším.
  • Pokud máte možnost, objednejte si poloviční porci.
Způsob přípravy

Preferujte jídla, která jsou:

  • Grilovaná, pečená nebo vařená: Tyto metody přípravy obvykle vyžadují méně tuku než smažené pokrmy.
  • Bez hustých omáček a dresinků: Husté omáčky a dresinky mohou obsahovat mnoho kalorií a tuků. Zvažte objednání omáčky nebo dresinku zvlášť a použijte jen malé množství.

TIP výživové poradkyně: „Když se snažíte jíst na oběd stejné množství kalorií a nemáte odhad, zkuste se podívat na stránky restauračního zařízení. Restaurace. které jsou zaměřené na určitý typ kuchyně a mají stálou nabídku, mohou mít nutriční hodnoty uvedené na svých webových stránkách. Také najdete hodně jídel již nutričně napočítaných v kalorických tabulkách,” uvádí výživová poradkyně z Prajzská NUTRI.

 

menu obedy
Foto: Prajzská NUTRI, nutriční poradna
Složení pokrmů

Čtěte složení a vyhýbejte se pokrmům s těmito složkami:

  • Smažená jídla: Vysoký obsah tuku a kalorií.
  • Těžké krémové omáčky: Obsahují hodně tuku a kalorií.
  • Příliš mnoho sýra: I když je sýr zdrojem bílkovin, může také přidat hodně kalorií a tuků do jídla.

Na co si dát pozor při objednávání

  • Zelenina: Preferujte grilovanou nebo vařenou zeleninu před smaženou.
  • Saláty: Saláty jsou skvělou volbou, ale dejte si pozor na množství dresinku a přísad, jako je sýr a krutony.
  • Nápoje: Vyhněte se slazeným nápojům a alkoholu, které mohou rychle přidat mnoho kalorií. Zvolte vodu, neslazený čaj nebo kávu.

Od klientů často slýchám, že jsou po obědu unavení. Je to způsobeno tím, že, obědové menu mají někdy vysokou glykemickou nálož. Jídlo s vysokou glykemickou náloží obsahuje sacharidy, které se rychle tráví a vstřebávají do krevního oběhu jako glukóza. To vede k rychlému a výraznému zvýšení hladiny cukru v krvi (glukózy). Po rychlém zvýšení hladiny cukru v krvi a následném uvolnění inzulinu dochází často k rychlému poklesu hladiny cukru. Tento pokles může být natolik rychlý a výrazný, že může vést k hypoglykémii (nízké hladině cukru v krvi), což způsobuje pocity hladu, únavy a podrážděnosti,” uvádí poradkyně z Prajzská NUTRI.

Jídlo předem a dotazy na personál restaurace

Pokud víte, že budete jíst venku, může být užitečné si předem prohlédnout menu online. Mnoho restaurací zveřejňuje své menu na internetu, takže můžete naplánovat zdravou volbu ještě před příchodem do restaurace.

Nebojte se zeptat číšníka nebo číšnice na detaily ohledně přípravy pokrmů nebo požádat o specifické úpravy, jako je méně oleje nebo soli.

Psychologické triky

Jíst pomalu

Jíst pomalu a důkladně žvýkat každé sousto může pomoci vašemu tělu rozpoznat pocit sytosti, což vám může pomoci vyhnout se přejídání.

Vědomé jedení

Soustřeďte se na jídlo a vyhněte se rušivým vlivům, jako je televize nebo mobilní telefon. To vám může pomoci lépe si uvědomit, kdy máte dost. Z obědu byste neměli odcházet hladní, ale ani s pocitem přeplněného žaludku,” doplňuje poradkyně z ostravské poradny.

Zdravé stravování v restauracích při hubnutí není nemožné. Důležité je vybírat restaurace, které nabízejí zdravé možnosti, být opatrný při výběru pokrmů a věnovat pozornost velikosti porcí a způsobu přípravy jídel. S trochou plánování a vědomého přístupu můžete i nadále užívat obědy v restauracích a přitom dosahovat svých cílů v hubnutí.

Zdroj: Prajzská NUTRI, nutriční poradna