Den pro antilopu Derbyho v Zoo Ostrava

V sobotu 17. srpna se v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava uskuteční akce věnovaná antilopě Derbyho – největší a zároveň nejohroženější antilopě světa. Akci už popatnácté v zoo organizuje spolek Antelope Conservation, který se v záchraně této antilopy angažuje téměř 25 let.

Západní poddruh antilopy Derbyho (Tragelaphus derbianus derbianus) je jedním z nejohroženějších zvířat světa. Ještě na začátku minulého století byl tento taxon rozšířen v Senegalu, Gambii, Guinea-Bissau, Mali, Sierra Leone, Pobřeží slonoviny, Togu a Ghaně. V roce 1990 byl počet jedinců odhadován na 1000, přičemž většina zvířat žila v národním parku Niokolo Koba v Senegalu a přilehlé oblasti Falémé. Podle posledních odhadů zbývá v současné době posledních 100–200 jedinců pouze právě v NP Niokolo Koba. Nejvíce se na úbytku antilop podepsalo pytláctví, pastva dobytka, nelegální těžba dřeva a další aktivity spojené s lidskou činností. Na Červeném seznamu IUCN je poddruh klasifikován jako kriticky ohrožený (Critically Endangered).

Antelope Conservation (do roku 2023 Derbianus Conservation) je nevládní organizace sdružující odborníky, vědce, studenty a nadšence, kteří se chtějí podílet na ochraně biologické rozmanitosti a kteří chtějí změnit osud nejen západního poddruhu antilopy Derbyho, ale i dalších druhů antilop v jejich přirozeném prostředí. Více se o činnosti této organizace dozvíte zde.

Sobotní program v Zoo Ostrava bude tradičně probíhat u expozice Na Statku od 10 do 17 hod. Návštěvníky s antilopou seznámí přímí účastníci projektu a členové spolku, kteří zájemcům předají i aktuální novinky ze Senegalu, kde projekt probíhá od roku 2000. Letošního monitoringu se účastnila i pracovnice Zoo Ostrava, která již řadu let pomáhá při aktivitách spolku jako dobrovolnice. Pro děti budou připraveny nejrůznější antilopí hrátky, malování na obličej a další aktivity. Zájemci si budou moci zakoupit předměty s motivem antilop, jako jsou magnetky, samolepky, plátěné tašky či trička, a přímo tak podpořit záchranný program.

Zoo Ostrava je členem spolku Antelope Conservation od roku 2012. Od ledna 2016 je tento záchranný projekt podporován i všemi návštěvníky Zoo Ostrava, a to prostřednictvím programu Tři koruny ze vstupu.

Foto: autorka Karolína Brandlová.

(ab)