HOTOVO PODLE PLÁNU. NA ZMODERNIZOVANÝ ÚSEK ULICE 28. ŘÍJNA SE VRACÍ TRAMVAJE

Od soboty 17. srpna obnovuje Dopravní podnik Ostrava (DPO) tramvajový provoz na ulici 28. října před Domem kultury města Ostravy. Od začátku letních prázdnin tam probíhala modernizace tramvajové trati a zastávek. V úseku dlouhém přes 400 metrů dvoukolejně je teď unikátní provedení pevné jízdní dráhy, která zajistí tišší provoz tramvají. Nové je i vybavení tramvajových zastávek Krajský úřad a Dům energetiky.

Kromě unikátní konstrukce pevné jízdní dráhy, která je v tomto případě robustnější než obvykle a navíc i speciálně odpružená, je zajímavostí i estetizující zadláždění trati a nástupiště zastávky Krajský úřad z přírodní žulové dlažby.

„Máme radost, že se nám podařilo trať zprůjezdnit podle plánu. V místě budou probíhat už jen menší dokončovací práce bez vlivu na provoz. Chceme cestujícím zvyšovat kvalitu přepravy a věříme, že ocení přínos této stavby. Modernizace jim přináší snížení vibrací z tramvajového provozu a také zvýšení bezpečnosti na zastávce a přechodu Investice se pohybuje okolo 80 milionů korun, a usilujeme přitom o dotaci z fondů EU v rámci programu Doprava,“ uvádí Daniel Morys, generální ředitel DPO a předseda představenstva. 

„Víme, že pro obyvatele Ostravy jsou letní výluky MHD nevítanou záležitostí. Vedení města se proto vždy snaží, společně s Dopravním podnikem Ostrava a obvody, sezónní stavební činnost pečlivě koordinovat. U konce je výluka tramvajové dopravy i uzavření ulice pro osobní automobilovou dopravu. Ostravané tak mohou zcela nový úsek tramvajové trati a moderní zastávky opět využívat,“ doplnil Břetislav Riger, náměstek primátora pro dopravu.

Na páteřní trase v centru města tak probíhá už jen výluka na ulici Nádražní, kde se od 1. července rekonstruuje parovod. Konkrétně v prostoru mezi tramvajovou zastávkou Muglinovská a křižovatkou Nádražní x Myslbekova. Úsek Důl Jindřich – Hlavní nádraží je zajištěn náhradní autobusovou dopravou. Výluka potrvá do konce letních prázdnin.

 (ab)