Senior linka opět pomohla seniorce se zdravotními komplikacemi

O víkendu si zraněná 90letá seniorka z Ostravy-Poruby díky tísňovému tlačítku Senior linky přivolala na pomoc strážníky, kteří ji po prvotním ošetření předali do péče zdravotníků.

V neděli hodinu před půlnocí vyjížděli strážníci na ulici Ludvíka Podéště do Ostravy-Poruby. V jednom z bytů tam 90letá seniorka aktivovala tísňové tlačítko poté, co se jí neudělalo dobře, zamotalo se jí v hlavě a upadla.

Hlídka byla na místě do pár minut. Na zvonění a klepání na dveře poškozené zprvu nikdo nereagoval. Po chvilce ale strážníci zaslechli tichý hlas. Seniorka jim přes dveře sdělila, že upadla, když se snažila opřít o židli. Při pádu se bouchla do hlavy, která ji bolí a pádem si způsobila rovněž krvácející poranění hlavy.

I přes zdravotní stav se nakonec seniorce podařilo dostat se ke vstupním dveřím bytu a umožnit tak vstup strážníkům do bytu. Vzhledem ke krvácejícímu poranění hlavy strážníci seniorce přiložili tlakový obvaz a na místo přivolali zdravotníky.

Až do jejich příjezdu kontrolovali zdravotní stav seniorky. Zdravotníci následně rozhodli o převozu seniorky do Fakultní nemocnice.

Preventivní projekt Senior linka funguje v Ostravě díky finanční podpoře statutárního města Ostravy a Ministerstva vnitra již čtrnáctým rokem. Je určen pro osaměle žijící seniory nad 65 let a osoby s vážným zdravotním hendikepem.

Jedná se o bezpečnostní zařízení složeného ze dvou tlačítek a řídící jednotky. Pohyb podezřelé osoby u obydlí uživatel ohlásí tlačítkem „podezřelá osoba“ připevněným u dveří. Bezprostřední ohrožení života či zdraví pak uživatel oznámí zmáčknutím tlačítka „zdravotní komplikace“, které má na ruce nebo krku.

Jen v letošním roce ostravští strážníci vyjížděli ke dvě stě čtyřiceti osmi aktivacím tísňového tlačítka Senior linky. Ve čtyřiceti osmi případech pak bylo nutné na místo přivolat zdravotníky.

(ab)