Zoologické zahrady pomáhají polákům malým

Moderní zoologické zahrady se nepodílejí jen na záchraně ohrožených exotických druhů zvířat, ale zapojují se aktivně i do pomoci české, potažmo evropské přírodě. Tato pomoc spočívá zejména v poskytování v zoo odchovaných mladých jedinců pro vypuštění do volné přírody. V rámci tzv. repatriačních projektů dochází k posílení oslabené, příp. obnově vymizelé divoké populace daného druhu. Nejčastěji se jedná o dravce a sovy. V minulých týdnech byly ve spolupráci se Zoo Hluboká na jihu Čech vypuštěny kriticky ohrožené kachny – 19 mladých poláků malých původem ze Safari Parku Dvůr Králové a Zoo Ostrava.

Kriticky ohrožený polák malý (Aythya nyroca) patřil dříve k nejhojnějším kachnám nejen v České republice, ale i ve velké části Evropy. Od poloviny minulého století se začala drasticky snižovat početnost populace související zejména se změnami v krajině – vysušováním mělkých zarostlých mokřadů. Ty jsou pro hnízdění tohoto kriticky ohroženého druhu zcela stěžejní. Ještě v 70. letech minulého století poláci malí pravidelně hnízdili v Poodří, jižních Čechách a na jižní Moravě, ale již začátkem tohoto století u nás jako hnízdící druh zcela vymizeli. Od té doby naštěstí dochází k napravování chyb minulosti – obnovují se původní mokřady a zdá se, že i poláci malí na to rychle reagují a pomalu se stávají součástí naší hnízdní avifauny. Zatím vzácně, ale doufejme, že tento trend bude pokračovat. Přispět k tomu může i posílení divoké populace vypouštěním jedinců odchovaných v zoologických zahradách.

Děje se tak od roku 2021. Na vypouštění mladých poláků do volné přírody se podílejí hned tři zoologické zahrady – Zoo Hluboká, Zoo Ostrava a Safari Park ve Dvoře Králové. Celkem bylo za tuto dobu vypuštěno 39 kachen na několika místech v jižních Čechách. Poslední vypouštění proběhlo v polovině srpna letošního roku, vypuštěno bylo 19 poláků (15 z nich odchovaných v Zoo Ostrava). Aby bylo vypouštění úspěšné, je třeba zvolit vhodnou lokalitu, která zabezpečí ptákům dostatek potravy a následně i vhodné podmínky k rozmnožování. Proto jsou tito jedinci předem označeni, aby mohli být sledováni i po vypuštění. U potápivých kachen se osvědčilo označení na zobáku, které je používáno bezmála 20 let i v jiných evropských zemích. Monitoring provádějí odborníci z České zemědělské univerzity.

Vypouštění poláků malých zachycuje krátké dokumentační video.

Foto: autoři Michal Podhrázský, Pavel Vlček (foto).

 (ab)