Klinika ORL a chirurgie hlavy a krku má zcela novou ambulantní část

Zcela novou podobu získala ambulantní část Kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku FNO a LF OU, která je umístěna ve 2. patře Polikliniky. Klimatizované prostory jsou vybaveny moderními vyšetřovacími jednotkami, jejichž součástí je i záznamový systém prováděného vyšetření. A nově jsou na jednom místě umístěny všechny odborné ambulance.

Rekonstrukcí se zcela změnilo původní dispoziční řešení. Zůstaly prakticky jen obvodové stěny, ve kterých vzniklo 8 průchozích ambulancí. „Všechny jsou vybaveny naprosto stejně, což lékařům umožňuje bezproblémový přechod mezi pracovišti. Pacienti nepochybně ocení i to, že jsou všechny prostory klimatizovány, a hlavně najdou všechny odbornosti na jednom místě, což před rekonstrukcí nebylo. Byli jsme rozmístěni na několika místech,“ říká přednosta kliniky prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA. V nově vzniklých prostorách jsou tedy nejen zmíněné odborné ambulance, včetně foniatrických, ale také pracovny logopedů a hlasových terapeutů. A součástí nového ambulantního oddělení je i zákrokový sál, kde se budou provádět drobné výkony a také vyšetřovat v anestezii sluch malých hospitalizovaných dětí.

Architektonické kanceláři CHVÁLEK ATELIÉR s.r.o. se v návrhu podařilo vytvořit prostředí přátelské jak pro pacienty, tak i pro zdravotnický personál. Hlavní společné prostory pro veřejnost jsou oživeny velkoformátovými celoskleněnými grafikami s motivy ucha, nosu a krku. Pacienty zaujmou i v podlaze nepravidelně rozmístěné body, zvýrazňující vstupy do jednotlivých vyšetřoven, a různobarevné odkládací stěny.

Rekonstrukci včetně vybavení v hodnotě zhruba 90 milionů korun hradila nemocnice výhradně z vlastních zdrojů. „Věřím, že se lékařům a sestřičkám bude s novými vyšetřovacími jednotkami, které obsahují instrumentárium i veškeré diagnostické systémy, dobře pracovat a pacienti se budou cítit v nadčasových prostorách komfortně,“ dodal ředitel FN Ostrava MUDr. Jiří Havrlant, MHA.

 (ab)