Ostrava se připravuje na případný významnější příval vody

Ostrava se připravuje na případné povodňové stavy, dle aktuální hydrometeorologické předpovědi. Včera odpoledne byla svolána povodňová komise obce s rozšířenou působností Ostrava. Komise se účastnili zástupci vedení města, dotčených odborů magistrátu, složek IZS, Povodí Odry, Krajské hygienické stanice Ostrava, Ostravských komunikací, Dopravního podniku Ostrava a Ostravských vodáren a kanalizací.

Členové povodňové komise řešili situaci v návaznosti na aktuální vývoj srážek a prognózu Povodí Odry. Zástupce Povodí Odry konstatoval, že situace je sledována, monitorována a probíhá vyhodnocování v čase. Dochází k postupnému upouštění vodních nádrží, aby byl zajištěn retenční prostor pro zachycení případných povodňových stavů. Proběhla rekognoskace průtočnosti drobných vodních toků na území města Ostravy, kde jsou při vyšších průtocích problémy. Konkrétně se jedná o území, která jsou monitorována: Porubka, Polančice, Starobělský potok, Antošovický potok, Podleský potok.

Povodňová komise konstatovala připravenost složek IZS na případnou povodňovou aktivitu, je připravena těžká technika, mobilní hrazení, pytle s pískem, zásahový vrtulník. Situace je průběžně sledována dle informaci Českého hydrometeorologického ústavu. V případě potřeby jsou připraveni také dobrovolní hasiči, jak sdělil zástupce Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje při zasedání povodňové komise. Jsou posíleny hlídky hasičů, policie i městské policie, které se rovněž podílí na monitorování vybraných míst.

Lze očekávat zvýšení hladin vodních toků v průběhu víkendu, kdy se čeká zvýšený úhrn srážek. Předsedové povodňových komisí městský obvodů dostávají informace o vývoji situace a činí úkony v povodňové ochraně dle svých povodňových plánů. Na řešení situace se podílí jak Magistrát města Ostravy, tak jednotlivé městské obvody. V reakci na nepříznivé počasí byly zrušeny či přesunuty různé kulturní, sportovní akce. I nadále je zapotřebí dbát zvýšené opatrnosti, předpokládat možné potíže v průjezdnosti některých komunikací a stále není doporučován pobyt v lesních porostech s ohledem na možný pád stromů.

(ab)