Hladiny vodních toků na Ostravsku stoupají. Došlo k prvním evakuacím.

Foto: Snímek městské policie ze Staré Bělé. Foto: MPO

V noci z pátku na sobotu došlo v Ostravě v důsledku silných dešťů k vylití některých vodních toků, zaplavení různých míst, některé komunikace nevyjímaje. Ve městě již došlo k prvním evakuacím. Lidé mohou žádat o pomoc prostřednictvím Zelené linky Městské policie Ostrava 800 199 922. Hladiny vodních toků stoupají, situace se může zhoršit.

 

Situace je sledována, monitorována a probíhá vyhodnocování, mění se v čase. V krizových územích zasahují příslušníci Integrovaného záchranného systému, je zapotřebí postupovat dle jejich pokynů. Přibývá uzavírek i zaplavených komunikací, pakliže to není nezbytně nutné, doporučujeme obyvatelům, aby necestovali a je-li to možné, aby zůstali v bezpečí svých domovů. Zaplaven byl i úsek ulice Mariánskohorské, poblíž ulice Cihelní (tzn. „myší díra), uvízl tam i automobil. Další úseky jsou dočasně uzavřeny, je zapotřebí využívat objízdných tras a nepřeceňovat své síly. Ke změnám dochází také při využití služeb Dopravního podniku Ostrava, aktuální informace naleznete v odkazu dpo.cz/online. Zaměstnanci Ostravských komunikací umisťují dočasné dopravní značení, dochází k uzavření místních komunikací dle pokynů příslušníků IZS. Současně v prostorách Ostravských komunikací pokračuje pytlování písku a distribuce pytlů do potřebných městských obvodů.

 

Došlo k evakuaci v Porubě, Bartovicích, Svinově a připravuje se evakuace v Polance (informace se mění v čase). Hasiči instalovali v části Antošovice velkokapacitní čerpadlo, aby snížili nebezpečí v okolí Antošovického potoka. Na mnoha místech jsou odstraňovány popadané stromy, které tvoří překážky na komunikacích i v odtoku vody (např. u čističky odpadních vod). Stále apelujeme na obyvatele, aby nepobývali v parcích, lesních porostech, zkrátka všude tam, kde hrozí pády stromů v důsledku podmáčené půdy a zůstali na bezpečných místech.

 

Je zapotřebí sledovat aktuální situaci, informace nabízí množství zdrojů,

např. HZS MSK – https://www.hzscr.cz/opatreni-ochrany-obyvatelstva.aspx

ČHMÚ – https://www.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/om/vystrahy/index.html

Povodí Odry – https://www.pod.cz/portal/SaP/cz/pc/CelkovaMapa.aspx

https://www.pod.cz/novinky/aktualni-informace-14-9-v-7-hodin.html