Kvalita pitné vody z kohoutku je bez závad!

Foto: Ostravské vodárny a kanalizace a.s.

V současné době OVAK registrujeme zvýšený počet dotazů na kvalitu kohoutkové vody, kdy se objevují obavy, zda povodně nezpůsobily nějaké zhoršení kvality této pitné vody.

,,Chtěli bychom všechny občany města uklidnit a ujistit, že kvalita dodávané pitné vody je bez závad a povodňová situace ve městě Ostrava na ni nemá vliv. Ukazatele jakosti vody odpovídají všem přísným zákonným požadavkům dle příslušné legislativy v oblasti kvality pitné vody,“ potvrdila Ing. Radka Vanková, vedoucí oddělení vztahů s veřejností. 

Společnost Ostravské vodárny a kanalizace a.s.  rozhodla o dočasné odstávce provozu Úpravny vody Ostrava – Nová Ves včetně několika menších zdrojů (například Stará Bělá, Důlňák), kdy toto rozhodnutí bylo učiněno zejména s ohledem na zajištění bezpečnosti zaměstnanců, ztížené dostupnosti, a potřebu ochrany technologie studní na prameništi, kterým hrozilo zatopení.

Kapacita všech těchto zdrojů představovala přibližně 30% celkového objemu vody, kterou naše společnost dodává do města Ostravy. Do doby obnovení provozu vlastních zdrojů vody bude tato kapacita plně pokryta zvýšeným nákupem pitné vody.  Vodovodní systém města je navržen tak, aby mohl využívat více zdrojů vody včetně vody z regionálních přivaděčů dodávající vodu vyrobenou na úpravnách vod u vodárenských nádrží.

(nm)