Jak vypadala kuchyně a stolování ve středověku se dozvíte na Slezskoostravském hradě

Ve věži Slezskoostravského hradu bude ve čtvrtek 26. září v 17 hodin vernisáží zahájena výstava s atraktivním tématem kuchyně a stolování na středověkých vévodských dvorech, konkrétně v Opavě a Ratiboři. Návštěvníci se seznámí s unikátními nálezy stolního náčiní ze 14. – 16. století, ale i s konkrétními recepty, jejich původem, způsoby úprav pokrmů a s kořením, které bychom ve středověku možná nečekali.
 
Vernisáž bude specifická tím, že některé konkrétní recepty ze středověku návštěvníci přímo ochutnají. Samotná výstava pak potrvá do 12. ledna 2025. Návštěvníci se zde seznámí s kulturou stravování, kuchyní a stolování Přemyslovců a příslušníků dvora. Exponáty jsou spojeny s Opavou a Ratiboří, ale také Ostravou. Jde o nálezy stolního náčiní, původní recepty, způsoby úprav pokrmů a koření.
Současně je na výstavě přiblížen také vývoj opavského a ratibořského knížectví v pozdním středověku, které spolu pojí linie rodu Přemyslovců a území se společnou kulturní a politickou minulostí.
Vernisáž výstavy se uskuteční ve čtvrtek 26. září v 17 hodin. Úvodní slovo bude mít prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr. a Mgr. Michal Zezula, Ph.D. Vstup na vernisáž je zdarma a součástí bude degustace středověkých pokrmů.
Výstavu realizoval Národní památkový ústav, ú. o. p. Ostrava, Slezská univerzita v Opavě a Powiat Raciborski.
(ab)