Nový preventivní projekt pro děti ze sociálně vyloučených lokalit pokračuje i v novém školním roce

V září ostravští strážníci opět spustili na deseti vybraných ostravských základních školách nový projekt s názvem „Se strážníky si vím rady 2024“, který je určen pro žáky 2. tříd základních škol, které navštěvují děti ze sociálně vyloučených lokalit a děti sociálně znevýhodněné.

O projekt projevilo zájem pět základních škol z Moravské Ostravy a Přívozu, dvě školy ve Vítkovicích a po jedné v Mariánských Horách, Slezské Ostravě a Michálkovicích

Samotný projekt je rozložen do tří setkání.

V prvním setkání s dětmi formou interaktivní prezentace strážníci-preventisté proberou deset předem připravených tematických okruhů, mezi které patří nakládání s odpadem, jak se zachovat při nálezu použité injekční stříkačky, proč pravidelně chodit do školy, proč nekouřit, neničit cizí věci nebo nelhat.

Děti těmito tematickými okruhy vždy provádí v rámci interaktivní prezentace maskot ostravských strážníků OVAček.

Ve druhém setkání se všechna témata zopakují. Poté děti pracují v malých skupinkách, kdy si zvolí jedno z předem probraných témat. K tomuto tématu si vymyslí svůj vlastní příběh a poté si vlastnoručně vyrobí loutky, se kterými sehrají divadelní představení.

Při závěrečném setkání strážníci s dětmi všechna témata opět zopakují a poté je za jejich aktivní přístup odmění drobnými dárkovými předměty a propagačními materiály, skrze které si mohou probraná témata připomínat.

Projekt je podpořen z dotace statutárního města Ostravy.

(ab)