Kalendárium města Ostravy na 41. týden od 7. října do 13. října

8. října 1927

Dne 8. října 1927 se narodil v Hlinsku (okr. Chrudim) herec Otakar Janda. Po studiích začal působit v Horáckém divadle v Jihlavě a v roce 1953 se stal členem souboru Městského divadla mladých v Ostravě, přejmenovaného roku 1957 na Divadlo Petra Bezruče, jemuž zůstal věrný celý další profesní život. Zde ztvárnil desítky rolí. Namátkou jmenujme Jima v inscenaci Dobrodružství Hucka Fina, Vodníka Michala ve hře Aloise Jiráska Lucerna, Porthose ve Třech mušketýrech po dvaceti letech či Náčelníka policie v představení N. V. Gogola Revizor. Před objektivy kamer se poprvé objevil v roce 1962 v televizní inscenaci Mulat. Následně se představil v řadě inscenací ostravského televizního studia, mj. v seriálech Dispečer, Haldy a Kamenný řád nebo v televizním cyklu Bakaláři. Diváci ho mohli také zhlédnout ve slovenském snímku z roku 1966 Panna zázračnica a o rok později ve filmu Muž, který stoupl v ceně. Zemřel 24. června 1977 v Ostravě ve věku pouhých 49 let.

9. října 1846

Dne 9. října 1846 vydalo moravské gubernium v Brně souhlas ke stavbě městské nemocnice v Moravské Ostravě, a to za předpokladu, že polovina výdajů na výstavbu, provoz a údržbu bude uhrazena z Pittlerovy nadace (kaplan Kašpar Pittler odkázal veškerý majetek ve prospěch budoucí nemocnice v Moravské Ostravě) a polovinu poskytne město. Jako stavební místo byla vybrána zahradní parcela, na které stál dům Kašpara Pittlera č. p. 76 (nově č. p. 107) v Mostní ulici (dnes křížení ulice 28. října a Sokolské třídy). S přípravou stavby se započalo na konci roku 1846. Stavební plány vypracoval krajský inženýr M. Knappek z Nového Jičína a výstavbou byl pověřen stavební podnikatel Antonín Römisch. Nemocnice byla otevřena v roce 1848.

11. října 1908

Dne 11. října 1908 byla v Národním domě v Moravské Ostravě (dnes Divadlo Jiřího Myrona) založena Župa divadelních ochotníků v Moravské Ostravě pro východní Moravu a obojí Slezsko. Jejím úkolem bylo pečovat o zakládání a řízení divadelních jednot a odborů na území širšího Ostravska, zvyšování jejich úrovně z hlediska výběru repertoáru, vzdělání herců aj. Iniciátor ustavení župy, František Sokol-Tůma, vyvíjel úsilí o uvádění kvalitních původních her a organizoval vzdělávací akce pro divadelní ochotníky. Župa také připravovala divadelní soutěže, z nichž první se uskutečnila v roce 1911 v rámci krajinské výstavy v Příboře. V roce 1926 se začlenila do Ústřední matice divadelních ochotníků českoslovanských, a od té doby působila jako Okrsek Františka Sokola-Tůmy při Ústřední matici divadelních ochotníků českoslovanských v Moravské Ostravě.

Zpracoval: Archiv města Ostravy

(ab)