Ostravu navštívila kanadská velvyslankyně

Její Excelence Emily McLaughlinová při zápisu do městské pamětní knihy. Foto: MMO

V primátorském salonku Nové radnice dnes ostravský primátor Jan Dohnal přijal návštěvu ze zámoří. Do moravskoslezské metropole totiž zavítala kanadská velvyslankyně v České republice, Její Excelence Emily McLaughlinová. Jednalo se o její první návštěvu našeho města.

Paní velvyslankyni hned v úvodu návštěvy zajímala situace ohledně nedávných povodní, jakož i škod, které napáchaly. Ostravě vyjádřila svou upřímnou účast a ocenila práci všech zainteresovaných, díky nimž se zářijová velká voda obešla beze ztrát na životech.

Z probíraných oblastí přišla na přetřes hospodářská transformace, ekologické výzvy nebo možnost součinnosti Ostravy s kanadskými protějšky. Zde obě strany vidí široké možnosti zejména co se týče univerzitní spolupráce nebo podpory inovativních startupů. Její Excelence se v neposlední řadě dotazovala na situaci ukrajinských uprchlíků, přičemž vysoce ocenila jejich téměř úplnou integraci a přínos pro město. S primátorem Dohnalem probrala taktéž otázky školství, inkluzivního vzdělávání, sociálně vyloučených lokalit a soužití s romskou komunitou. Primátor předestřel výzvy a problémy, jimiž město v těchto směrech čelí, stejně jako způsoby, kterými se potíže daří pomalu odstraňovat.

Velvyslankyně země javorového listu pochopitelně nemohla vynechat téma, které je (nejen) jejímu národu vlastní – lední hokej. Společně s primátorem Dohnalem tak zavzpomínali na loňský světový šampionát, částečně konaný v Ostravě. Její Excelence zároveň tlumočila své silné dojmy z letošního ročníku parahokejového IPH CUP 2024, jenž se v našem městě právě hraje.

Kanadskou velvyslankyni zaujal taktéž multižánrový festival Colours of Ostrava, který v létě plánuje navštívit. Na závěr společného setkání se Emily McLaughlinová zapsala do pamětní knihy města Ostravy.

(nm) Zdroj: Město Ostrava