Běžci vyběhali 203 tisíc korun na ochranu želv

Foto: Běh Zoo Ostrava pro želvy. I Autor M. Vlčková

1000 lidí běželo na konci srpna v ostravské zoo pro želvy ostruhaté. Díky nim pošle Zoo Ostrava na ochranu těchto třetích největších suchozemských želv 203 tis. Kč! Všechny ročníky charitativních běhů v Zoo Ostrava vynesly na podporu záchranných programů v různých částech světa téměř 1,5 mil. Kč.

V srpnu se v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava uskutečnil již osmý ročník charitativního běhu pořádaný ve spolupráci s atletickým klubem SSK Vítkovice. Předešlých sedm ročníků podpořilo záchranné programy pro outloně váhavé, langury indočínské, lemury Sclaterovy, gibony stříbrné, luskouny ostrovní, loskutáky niaské a korály. Letošní ročník byl poprvé věnován zástupcům plazů – želvám.

„Letošní ročník charitativního běhu jsme se proto věnovali neziskové organizaci African Chelonian Institute (ACI), jejímž cílem je vybudovat první centrum pro shromáždění znalostí týkajících se všech druhů želv afrického kontinentu a přidružených ostrovů“, říká Monika Vlčková, organizátorka charitativních běhů v Zoo Ostrava.

ACI slouží také jako chovné zařízení pro ohrožené africké suchozemské, sladkovodní i mořské želvy; vytváří místní programy pro návrat želv zpět do jejich přirozeného prostředí; slouží jako školicí středisko pro studenty a výzkumné pracovníky a také jako vzdělávací centrum otevřené veřejnosti. Právě této organizaci bude věnováno 100 % výtěžku, který činí 203.669 Kč.

„Jsem nesmírně šťastný, že se díky Běhu pro želvy podařilo vybrat více než 9 000 $ na zachování poslední zbývající divoké populace tohoto druhu zde v Senegalu“, říká Tomas Diagne, který v roce 2009 African Chelonian Institute založil s cílem rozšířit výzkum, chov a repatriaci všech 48 afrických druhů želv. Výtěžek bude věnován na vybudování terénní stanice a terénní výzkum.

Želva ostruhatá v přírodě_foto T.Diagne
Foto: Želva ostruhatá v přírodě. I Autor T.Diagne

„Do letošního ročníku se registrovalo celkem 1000 běžců, tedy byla naplněna maximální kapacita. Část trasy vedla botanickým parkem. Největší zájem byl o trasu 3 km, kterou si zvolilo přes 500 běžců. Nejstaršímu účastníkovi bylo dokonce 72 let!“ dodává Monika Vlčková.

Želva ostruhatá (Centrochelys sulcata) je třetí největší suchozemskou želvou světa a největším pevninským druhem želvy v Africe. Její původní domovinou jsou suché savany a polopouště na jižním okraji Sahary, od Senegalu na západě až po Súdán a Etiopii na východě. Hmotnost této želvy může dosahovat až 100 kg a délka krunýře bývá až 80 cm (vzácně až 100 cm).

Zatímco velikost těla je účinnou ochranou před přirozenými predátory, jejich charisma a působivé krunýře vedly k tomu, že lidé tyto želvy hojně odchytávali v celém jejich areálu. Kromě tohoto tlaku čelí želvy ostruhaté jednomu z nejdrsnějších prostředí na africkém kontinentu, nadměrnému spásání a postupujícímu rozšiřování pouští do jejich sahelského areálu. Kombinace těchto hrozeb vedla k vážnému poklesu početnosti divoké populace želvy ostruhaté v Senegalu. Ve skutečnosti není v současné době známo, zda v zemi stále existuje životaschopná divoká populace. Dnes je i tento druh vzácný a ohrožený vyhubením.

Všechny ročníky charitativních běhů v Zoo Ostrava vynesly na podporu záchranných projektů v různých částech světa téměř 1,5 milion korun! Děkujeme všem, kteří se zúčastnili, „přiložili nohu k dílu“ a pomohli chránit ohrožené druhy zvířat na různých místech naší planety.

 

Děkujeme také partnerům, kteří letošní charitativní běh podpořili: Futurum Ostrava, Vyšší odborná škola Prigo, Český červený kříž – oblastní spolek Ostrava, Laura Coffee, Kilpi, Lengau s.r.o., Slezská univerzita v Opavě, CineStar Ostrava.

(nm)