Solidarita pomáhá hledat novou motivaci

Armáda spásy a Charita Ostrava opět připomínají téma chudoby a její vliv ve společnosti. Tématem 19. ročníku Dnů proti chudobě v Ostravě je solidarita jako jeden ze zdrojů motivace k řešení sociálního vyloučení lidí bez přístřeší. 

U příležitosti Mezinárodního dne za vymýcení chudoby vyhlášeného OSN na 17. října, reflektujeme devastující důsledky nedávných povodní v Moravskoslezském kraji. Živelná pohroma zasáhla i ty nejzranitelnější z nás. Mnozí z klientů služeb pro lidi bez přístřeší se aktivně zapojují do odklízení škod a obnovy prostor, které sami využívali, i jinde. Poškozeny jsou dvě noclehárny, tři azylové domy, dvě denní centra a dvě zařízení pro děti a mládež a jeden domov Přístav Armády spásy. Solidarita, kterou projevují dárci a podporovatelé, je pro sociální služby i jejich klienty silným motivačním impulsem. I díky solidaritě se snad v následujících týdnech podaří obnovit klíčové prostory, které jsou pro mnoho lidí bez domova jedinou jistotou. 

„Sociální služby hrají v kritické době zásadní roli. Noclehárny, denní centra a azylové domy poskytují nejen fyzické přístřeší, ale také sociální a psychologickou podporu,“ říká Tomáš Hruška, ředitel služeb pro osoby bez domova Armády spásy. Lidem zasaženým povodní se dostává podpory celé společnosti. Lidé bez přístřeší v této krizi zažívají ztrátu bezpečí dvakrát – jednak ve svém běžném životě a nyní i v azylových domech a dalších službách, které povodně zasáhly. 

„Pro evakuované lidi ze zatopených oblastí v Ostravě se nám podařilo připravit nouzového přístřeší v Charitním domě sv. Benedikta Labre – nízkoprahovém denním centru. Tento dočasný azyl využilo několik desítek lidí v nouzi včetně lidí bez přístřeší z vytopeného azylového domu v Ostravě-Přívozu,“ sděluje Martin Pražák, ředitel Charity Ostrava. 

„Pro desítky našich klientů byly povodně nejen fyzickým nebezpečím ale také krutým připomenutím, jak jsou zranitelní. Bezpečí před ničivými záplavami hledali na našem středisku, které bylo během víkendu, kdy přišly povodně, non stop otevřené. Mnozí neměli žádné informace, ani možnost jakéhokoli útočiště,“ uvedla terénní pracovnice Armády spásy Adelante, Martina Bělíčková, a doplnila: „Jsme vděční za solidaritu mnoha občanů. Mohli jsme distribuovat materiální pomoc – stany, spacáky, karimatky, potraviny. Zároveň jsme klienty podporovali i psychicky a motivovali k dalším krokům.“

 

Dny proti chudobě v Ostravě jsou hlasem pro lidi v obtížné životní situaci, vyloučené ze společnosti. Hlavní akcí je tradiční Setkání u společného ohně v úterý 15. 10. v 16 h v Charitním domě sv. Benedikta Labre v Ostravě-Vítkovicích. Jedná se o setkání klientů ze sociálních služeb, zaměstnanců, zástupců veřejné správy, politiků a veřejnosti, k diskusi o problému chudoby a lidské důstojnosti. Podobná setkání u příležitosti Mezinárodního dne za vymýcení chudoby probíhají i na dalších místech ČR i v celé Evropě. Ekumenické setkání, které je zdrojem naděje a vnitřního povzbuzení pro klienty a personál proběhne 14. 10. v 8 h v Domově Přístav, Ostrava – Kunčičky. Od 17. 10. začne výstava fotografií zaměstnanců Armády spásy a studentů Střední umělecké školy Ostrava na téma PRACUJI TAM, KDE TO MÁ SMYSL v hypermarketu Globus Ostrava.

Charita Ostrava a Armáda spásy provozují za finanční podpory statutárního města Ostravy a Moravskoslezského kraje celoročně řadu sociálních služeb vedoucích ke zmírnění projevů chudoby u lidí, kteří se ocitli v tíživé životní situaci. Aktivity ke Dnům proti chudobě v Ostravě 2024 finančně podporuje statutární město Ostrava.

Akce

Datum

Místo

Ekumenické setkání

14. 10. 2024, 8:00 h

Domov Přístav Ostrava -Kunčičky, Holvekova 612/38

Setkání u společného ohně

17. 10. 2024, 16:00 h

Charitní dům sv. Benedikta Labre, Lidická 773/54, Ostrava – Vítkovice

Odborný seminář

16. 10. 2024, 8:30 – 15:00 h
registrace pro on-line účast:
alena.valkova@armadaspasy.cz

Krajský úřad MS-kraje, 28. října 117, Ostrava;

Fotografická výstava “Pracuji tam, kde to má smysl“

17. 10. – 17. 11. 2024

Hypermarket Globus, Spojovací 326, Ostrava-Plesná

 

(ab)