Ostravští strážníci byli oceněni za dlouholetou službu

Ve středu 16. října, v dopoledních hodinách, proběhl v budově Nové radnice slavnostní akt, při kterém z rukou primátora statutárního města Ostravy Jana Dohnala, převzalo třicet osm strážníků Městské policie Ostrava ocenění za dlouholetý výkon služby u Městské policie Ostrava. Dalších dvanáct strážníků pak převzalo ocenění za dosahování vynikajících pracovních úspěchů.

Oceňování a vyzdvihnutí práci těch, kteří již po mnoho let svědomitě plní své úkoly, dohlížejí na veřejný pořádek a přispívají k ochraně a bezpečí občanů města Ostravy, je dlouholetou součástí firemní kultury Městské policie Ostrava.

„Cením si služby našich strážnic a strážníků, podílejících se každodenně na zajištění bezpečnosti ve městě. Nesnadná služba zahrnuje celé spektrum činností, od těch běžných každodenních úkonů v ulicích Ostravy až po nasazení v mimořádných situacích, kdy jde o záchrany zdraví, životů a majetku obyvatel. Nejinak tomu bylo před pár týdny, kdy město zasáhly ničivé povodně. Čtyřiadvacetihodinové nasazení strážnic a strážníků si zaslouží náš obdiv i poděkování a ocenění. Je zapotřebí znovu připomenout permanentní výkon služby v mimořádné povodňové situaci. Strážníci a strážnice se stali v zaplavených oblastech našima pomyslnýma očima i dalo by se říci prodlouženýma rukama, když hlídkovali v terénu a neúnavně monitorovali situaci. Díky včasným informacím pak bylo možné pomoci efektivně a zamezit následkům na životech a zdraví. Dámy a pánové, jež oblékáte uniformu naší městské policie, dovolte mi každému z vás poděkovat za vaše nasazení a pomoc v krizových chvílích našeho města,“ uvedl Jan Dohnal, primátor města Ostravy.

Z rukou pana primátora převzalo „Ocenění za věrnost“ jedenáct strážníků, kteří u Městské policie Ostrava působí již deset let a pět strážníků, kteří u Městské policie Ostrava pracují dvacet let. Dalším dvaceti dvěma strážníkům pak pan primátor předal ocenění za úctyhodných třicet let služby u Městské policie Ostrava.

Oceněni byli ale rovněž i ti, kteří dosahují trvale vynikajících pracovních úspěchů a Městskou policii Ostrava velmi dobře reprezentují a propagují. Čestný odznak tak z rukou pana primátora převzalo dalších dvanáct strážníků. Ředitel Městské policie Ostrava Miroslav Plaček na tomto slavnostním aktu rovněž ocenil strážníka skupiny hipologie Daniela Orsága, který z jeho rukou převzal „Medaili ředitele městské policie II. stupně“ a to za plnění zvlášť významných úkolů v oblasti hipologie.

Ředitel Městské policie Ostrava Miroslav Plaček v průběhu slavnostního aktu mimo jiné uvedl: „Strážníci a zaměstnanci, kteří již řadu let pracují u Městské policie Ostrava

a tuto organizaci po celou dobu velmi dobře reprezentují, si ocenění za své nasazení při plnění nelehkých úkolů plně zaslouží. Řada zde oceněných strážníků se aktivně podílela také na řešení povodní, které Ostravu postihly letos v půlce září, ti déle sloužící pomáhali i při řešení povodní v roce 1997.

Všichni zde ocenění strážníci mohou být příkladem služebně mladším kolegům i kolegyním a významnou měrou přispěli k vytváření dobrého jména Městské policie Ostrava. Jsem velmi rád, že Městská policie Ostrava má takto stabilní a silnou personální základnu“.

Jedním z těch, který již tři desetiletí s oddaností a profesionalitou pomáhá obyvatelům Ostravy jako strážník městské policie, je také Roman Supík. „Pomáhat lidem se stalo mým každodenním chlebem,“ říká Roman, jehož nasazení sahá daleko za hranice běžných povinností. Byl součástí týmu, který pomáhal při ničivých povodních již v roce 1997. „Tehdy jsme pracovali permanentně řadu hodin. Byl jsem v Porubě, všechno tam bylo zatopené. Na Svinově jsme se plavili v lodičkách,“ vzpomíná Roman. V roce 2024 se tedy s povodněmi nesetkal poprvé. „Ihned jsem se, jako spousta mých kolegů, zapojil do činností ke zmírnění povodňových následků a mohu-li srovnávat, je zřejmé, že protipovodňová opatření, která byla uskutečněna, byla hodně znát.“ dodává Roman Supík.

S 30 lety služby u Městské policie Ostrava je živoucím důkazem oddanosti a profesionality strážníků také Marcel Pažický, zkušený hlídkař a současný vedoucí Oblasti Slezská Ostrava. Marcel byl v první linii během ničivých povodní v letech 1997 i 2024. Jeho příběh je svědectvím o neúnavném nasazení ostravských strážníků v krizových situacích.

„V práci jsme byli permanentně, jak si to povodňová situace vyžadovala,“ vzpomíná Marcel na povodně v roce 1997. „Všechno kolem bylo tehdy pod vodou. Celý Hrušov, Koblov, Antošovice i část Muglinova. Naštěstí právě zde byla krátce před povodněmi vystavěna první budova Integrovaného výjezdového centra. Bylo skvělé, že jsme mohli úzce spolupracovat jak s hasiči, tak se záchranáři. Od té doby uběhla spousta času a díky nastaveným protipovodňovým opatřením byla letošní situace na Slezské Ostravě o mnoho příznivější. I tak ale bylo zapotřebí přispění mnoha strážníků.“

(ab)