Při prohlídce areálu Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava je možné v těchto dnech spatřit u výběhu Indie zblízka nedaleko restaurace Saola keř, který jistě upoutá pozornost svými plody a dlouhými, nebezpečně vyhlížejícími trny. Český název tohoto zajímavého druhu je citronečník trojlistý (Poncirus trifoliata). Pochází z Koreje a severní až střední Číny a je to příbuzný citrusů. Je opadavý a vůně květů je oproti pravým citrusům poměrně nevýrazná. Plody jsou slabě plstnaté kulaté citrónky o velikosti 3-5 cm. Nezralé jsou zelené, po dosažení zralosti získají sytý žlutý odstín. Chuť je kvůli značnému obsahu pryskyřic trpká až hořká.
Citronečník je mrazuvzdorný a vydrží teploty klesající až k hranici -25 °C. Bez problémů pak znovu obrůstá. Díky své mrazuvzdornosti se tato rostlina uplatňuje především jako podnož pro všechny druhy citrusů, čímž zvyšuje jejich odolnost vůči chladu až o 3 °C. Ve východním léčitelství měl hojné využití. Plod se přidává do nejrůznějších ovocných směsí pro přípravu marmelád. Čerstvá šťáva se používá do nápojů, díky množství hořčin a olejů dodává zajímavou chuť čajům, vodě i koktejlům. Dobře se skladuje, dlouho vydrží, a tak ho lze dlouho používat čerstvý. V kuchyni se dají využít i listy, které se po usušení a pomletí používají jako koření v asijské kuchyni. V teplejších oblastech se někdy vysazuje do živých plotů, které jsou vzhledem k velkým trnům zcela neprostupné.
(ab)