Fajne školní bistro s šéfkuchařem Davidem Valíčkem pokračuje

Žáky i kuchařkami oblíbený projekt města Fajne školní bistro se po koronavirové pauze vrací zpět do škol. Autoři projektu před sebe postavili nemalý cíl, zatraktivnit stravování ve školních jídelnách.

 

Přední ostravský šéfkuchař David Valíček inspiruje kuchařky školních jídelen k vaření chutných a současně zdravých jídel. Stejně jako personál školních kuchyní stojí šéfkuchař před úkolem uvařit jídlo dle tabulek za současného respektování nutričních doporučení a spotřebního koše.

 

Náměstkyně primátora Andrea Hoffmannová konstatovala: „Projekt jsme zahájili ve školním roce 2019/2020 a od samotného počátku přinášel pozitivní reakce dětí, rodičů i kuchařek. Zatímco kuchařky školních jídel oceňovaly zkušenosti a poznatky, které s nimi David Valíček sdílel přímo při společné přípravě pokrmů v jejich prostředí, děti nadšeně ochutnávaly a hodnotily předkládaná jídla. V anketách hlasovalo o uvařených pokrmech přes 2 300 žáků. Ačkoliv jsou děti značně upřímnými recenzenty, jejich reakce byly velmi pochvalné.“

 

V novém školním roce 2021/2022 čekají na žáky, pedagogy a kuchařky opět další gastronomické zážitky. První workshop pro kuchařky školních jídelen základních škol se uskutečnil 10. září 2021 ve Food ateliéru Davida Valíčka. Šéfkuchař v souladu s nutričními doporučeními pro školní stravování, i s ohledem na stanovený finanční limit pro nákup potravin, připravil pokrm dle receptu, který poskytla školní jídelna Základní školy Karla Pokorného Ostrava-Poruba.

 

Od října je již naplánován po tři měsíce mentoring známého šéfkuchaře v dalších školních jídelnách. Konkrétně se na vynikající jídla, uvařená pod vedením známého šéfkuchaře, mohou těšit strávníci Základní školy a mateřské školy MUDr. Emílie Lukášové a Klegova Ostrava-Hrabůvka (21. října 2021), Základní a mateřské školy Březinova Ostrava-Zábřeh (18. listopadu 2021) a Základní školy Františka Formana Ostrava-Dubina (2. prosince 2021).

 

Nejoblíbenějším menu se v předchozí částí Fajneho školního bistra staly domácí cheesburgery a hranolky. Stovky dětí však hlasovaly také pro české menu – vepřové trhané maso, pečený brambor, smetanový krém s pažitkou a restované zelí s cibulkou. Mentoring Davida Valíčka ve školních jídelnách následně přerušila pandemie, v květnu a červnu byly zveřejňovány recepty nejoblíbenějších pokrmů žáků základních škol spolu s nutričními obsahy pokrmů, které vypracovali studenti Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické Ostrava.

 

(nm) Foto: Fajne školní bistro