Slavnosti Jihu jsou tady. Už tento víkend areál v Zábřehu ožije hudbou, smíchem i sportovními atrakcemi

Foto: Úřad městského obvodu Ostrava-Jih

Vrchol letní sezony obvodu Ostrava-Jih je po roce zase tady a opět nabídne našlapaný program. Už tento víkend – 15. a 16. června – ovládnou areál bývalého fotbalového hřiště na ulici Svazácká v Zábřehu Slavnosti Jihu. Festival, který se během své historie stal symbolem atraktivní zábavy pro celou rodinu, a to nejen pro obyvatele Ostravy. Každý ročník nabízí více možností, jak si užít dva volné dny naplno. A samozřejmě i novinky. Ty nechybí ani letos.

Na co se tedy mohou návštěvníci těšit? Festival nabídne hudební hvězdy jako je Vojta Dyk, Aneta Langerová, Petr Bende, Kapitán Demo, kapely No Name, Jelen, raper Raego, Bára Poláková a další. Na své si v doprovodném programu festivalu přijdou i milovníci adrenalinových sportů a zábavy. Těšit se mohou na vysokou bungee trampolínu, lanovku nad stadionem Zippline Double, soutěž v hasičských disciplínách a více než 30 dalších zábavných aktivit a atrakcí.

„Tradičně se snažíme připravit Jižanům slavnosti tak, aby to nebyl jen hudební, ale i zábavný festival pro celou rodinu. Aby si na něm všichni stejnou měrou užili pořádnou porci skvělé muziky, ale také zábavy, her, soutěží a adrenalinových výzev,“ uvedl starosta obvodu Ostravy-Jihu Martin Bednář. Letos na účastníky akce čekají hned čtyři turnajová a soutěžní klání. K tradičnímu Žhavému Jižanovi, který prověří borce při konzumaci chilli papriček, přibydou tři novinky. Patří mezi ně závod v hasičských disciplínách Ocelový Jižan 2024, turnaj ve stolním Weykick fotbálku a Šipky Cup.

Správný adrenalin bude lidem v žilách kolovat i v lezecké sekci, kde na ně čeká několik novinek. „Již loni jsme návštěvníkům slíbili, že na slavnostech bude 80 metrů dlouhá lanovka, kterou se v lezeckých sedácích projedou napříč stadionem. Tehdy to nevyšlo, proto ji návštěvníkům postavíme letos,“ naznačuje starosta. Kromě lanovky se lezci mohou těšit i na takzvanou vysokou kostku, kde na kovovou konstrukci zavěsíme lanovou dráhu s překážkami, nebo bungee trampolínu, jež vybídne mládež ke krkolomným skokům a přemetům.“

Mladší a nejmenší děti pak jistě ocení stan s Pohádkovým světem fantazie, kde jim budou pohádkové postavičky, ať již skutečné či loutkové, vyprávět řadu kouzelných příběhů.

S unavenými nemluvňaty se mohou rodiče přesunout do klidové zóny, kde budou mít k dispozici přebalovací pult, kuchyňku k ohřevu jídla pro své potomky, ale i stoly s židličkami k relaxaci.

Vstupné na Slavnosti Jihu jsou jediným poplatkem, který návštěvníci areálu zaplatí. Jakmile vejdou dovnitř, veškeré soutěže a sportovní disciplíny na stadionu jsou pro všechny zdarma.

Projekt je realizován s finanční podporou statutárního města Ostravy. Podrobnosti ke Slavnostem Jihu a kompletní program jsou uvedeny na webových stránkách

(ab)