A jde to i venku! Teplice – Baník 2:3!

Foto zdroj: FC Baník Ostrava

Tři góly, tři body! To je rovnice, která platila pro utkání Baníku v Teplicích, které Baník ozdobil dvěma výstavními trefami a nadto první ligovou brankou Karla Pojezného. Suma sumárum z toho byl nakonec výsledek Teplice – Baník 2:3!

Zápas samotný se dlouho odvíjel především mezi oběma šestnáctkami. Baník se snažil kombinací rozleptat teplický obranný val, šlo to ale složitě a s výjimkou několika centrů, které vesměs likvidoval gólman Němeček, se Slezané v první půlhodině k ničemu vážnějšímu nedostali. A totéž platilo o domácích.

Výsledek první půle určitě až její závěrečná čtvrthodina, v níž nejenže padly dva góly, ale zrodilo se ještě několik dalších šancí.

Vše načal Michal Bílek a jeho centr ke vzdálenější tyči, kde číhal volný Jakub Urbanec. Ten hlavičkoval z rohu malého vápna, už ale nestačil střelu lépe usměrnit a Jakub Markovič ji v poklidu chytil.

O dvě minuty později ale odcentroval Bílek znovu. Hlavičku Mohameda Jásira stačil Jakub Markovič ještě vyrazit. Pro dorážku si ale přiběhl Abdullah Gning a zblízka gólmana Baníku propálil.

Baník zareagoval nejlépe jak mohl. Důrazný Matěj Šín byl nějakých pět metrů od rohu teplické šestnáctky faulován a Baník dostal možnost zahrávat přímý kop.

K míči se postavil právě Matěj Šín a s ním David Buchta. Celý stadion čekal centr, zdálo se, že jiná možnost se ani nenabízí. Ale David Buchta si okem přeměřil postavení teplické zdi a zjistil, že ještě jedno, a to zcela nečekané, řešení by tu přece jen bylo.

Rozběhl se proti míči, místo očekávaného centru jej poslal obstřelem kolem zdi a zakroutil míč k tyči. Luděk Němeček v teplické brance tohle nečekal a než zjistil, co se děje, bylo už na zákrok pozdě. Odrazil se sice, ale míč dostihl až za čárou…

O chvíli později byl Baník blízko druhému gólu. Do výborné palebné pozice se v pokutovém území dostal Jan Juroška, Němeček jeho ránu vyrazil.

A byli to domácí, kdo mohl mít v prvním poločase poslední slovo. Bílek dokázal poslat míč do šestnáctky volnému Jakubu Emmerovi, ten měl proti sobě už jen Jakuba Markoviče, vypálil, ale přestřelil…

Dva rozhodující údery si Baník připravil na druhou půli. V 52. minutě potáhl Abdullahi Tanko míč do otevřeného prostoru po pravé straně, posunul běžícímu Ewertonovi, ten chtěl ještě vylepšit pozici Davidu Buchtovi, jeho záměr však přečetl Ondřej Kričfaluši a srazil míč na roh…

Rohový kop rozehrál Ewerton, poslal centr před branku, pro balon si vyskočil Němeček, chtěl si jej stáhnout pro sebe, jenže jej neměl pevně v rukavicích. Při pokusu míč si stáhnout mu navíc clonil dobře postavený Patrick Kpozo, přes nějž už se Němeček k míči pořádně nedostal, a nakonec jej úplně ztratil. Toho využil Karel Pojezný, k němuž se volný balon odrazil, a bombou jej zblízka poslal do branky – 1:2.

Teplice se chtěly natlačit k vyrovnání, čehož mohli Ostravané využít v 61. minutě, kdy se dostali do vynikající brejkové situace. Abdullahi Tanko už byl sám před Němečkem, ještě posunul doprava Davidu Buchtovi, který mohl dávat do prázdné,musel ale do skluzu a v něm už míč do branky neusměrnil.

A přišla 65. minuta. V ní Jiří Boula v pokutovém území poslal balon Ewertonovi proti noze a Brazilec míč fantasticky zakroutil do šibenice, navíc ještě odrazem o tyč.

Baník vedl 3:1 a v další fázi průběh zápasu kontroloval a nepouštěl domácí do situací, z nichž by mohlo hrozit snížení. To platilo do závěrečných minut, pak se situace přece jen změnila. Jakub Markovič nejdřív vyrazil zajímavě mířený přímý kop Romana Čerepkaie a nakonec přišlo i snížení. V nastaveném čase se do šibenice ostravské branky trefil Jehor Cykalo. Víc už ale Baník Teplicím nedovolil.

Ohlasy k utkání: 

ZDENKO FRŤALA: „Udělali jsme hrubé chyby, proto jsme prohráli. Ano, chybu udělal brankář. ale za stavu 1:1 jsme měli stoprocentní šanci a nedali jsme. Takže chyby se dopustil nejen brankář nejen gólman, ale i hráči, kteří neproměňovali šance. Šli jsme sice do vedení, ale Ostrava není soupeř, který by se za stavu 0:1 zlomil. To ani náhodou. Baník naopak potrestal naše chyby a co mě nejvíc mrzí, že jsem pak za stavu 1:3 viděl odevzdaný tým, který už neměl ochotu prát se o výsledek.“

PAVEL HAPAL: „Velká spokojenost se třemi body, nicméně zápas nebyl úplně klidný ani ve fázi, kdy jsme vedli. V první půli nám chyběla rychlost v kombinaci, nebylo to z naší strany ono. Pomohlo nám rychlé vyrovnání. Ve druhé půli už si myslím, že jsme byli lepší, a to zejména v přechodové fázi, ale měli jsme více situací vyřešit. Jeden nebo dva góly jsme měli přidat.“

——————————————————————————————————

Statistiky:

Poločas: 1:1. ranky: 34. Gning, 90+4. Cykalo – 37. Buchta, 53. Pojezný, 65. Ewerton (Boula). Rozhodčí Berka – Kříž, Vlček. ŽK Němeček, Mareček – 83. Klíma. Diváci: 3741

Sestavy: 

FK Teplice: ěmeček – Mareček (75. Sedláček), Kričfaluši, Danihel (23. Cykalo) – Bílek, Emmer (59. Horský), Jukl, Urbanec – Trubač (59. Havelka) – Jásir (75. Čerepkai), Gning.

FC Baník Ostrava: Markovič – Juroška, Chaluš, Pojezný, Kpozo – Boula, Rigo – Buchta (82. Holzer), Šín (88. Frydrych), Ewerton – Tanko (74. Klíma).

(nm)