Řemeslo má zlaté dno: Najdi úspěch v poctivé práci, co tě baví

Foto: Akce Řemeslo má zlaté dno I Kulturní zařízení Ostrava-Jih

Ve dnech 8. a 9. října 2024 se z ostravského Kulturního domu K-TRIO stal roj inspirace pro žáky devátých ročníků základních škol, a to v podobě 17. ročníku interaktivní soutěže v praktických dovednostech. Akce Řemeslo má zlaté dno je skvělou příležitostí pro budoucí studenty, kteří se zajímají o praktická povolání, aby si vyzkoušeli různé dovednosti a usnadnilo jim to volbu střední školy.

 

V současnosti jsou řemesla na trhu práce vysoce ceněná a jejich studium je považováno za perspektivní pro budoucí uplatnění, včetně samostatně podnikatelské činnosti. Cílem akce Řemeslo má zlaté dno bylo mladou generaci inspirovat a informovat o vysokém potenciálu při volbě budoucího povolání.

 

Na místě se představilo 18 stanovišť reprezentujících atraktivní řemeslné, elektrotechnické, zdravotnické aj. obory.

 

Žáci se mohli zapojit do různých soutěžních disciplín v rámci kterých se mimo jiné seznámili s moderní robotikou, trendy v gastronomii i v dřevozpracujícím průmyslu.
Soutěže se celkově zúčastnilo 432 žáků, ale návštěvníků bylo mnohem více. Proběhly čtyři kola soutěže, zlato si vybojovaly týmy z ostravských škol, a to ZŠ Dvorského, ZŠ Srbská, ZŠ Horymírova a ZŠ Sekaniny. Žáky přišli podpořit také místostarostové Ostravy-Jihu Radim Ivan a Otakar Šimík.

 

Akci připravila Kultura Jih za podpory městského obvodu Ostrava-Jih ve spolupráci s partnery akce – Ostravské vodárny a kanalizace, Úřad práce IPS Ostrava, TESCO, Třinecké železárny, Střední škola společného stravování Krakovská a další střední odborné školy a učiliště.

 

Obdobná akce „Kdo zná a umí, ten si píská“, která se uskuteční ve dnech 26.–27. 2. 2025, je věnována žákům 8. tříd ZŠ.

(nm)