Beskydské řemeslné minipivovary vytočily za sezónu přes 100 tisíc litrů piva, v soutěži se o nejlahodnější mok vyhrál Ogar

Foto: Cílem Beskydské pivní stezky je zatraktivnění Beskyd pro turisty. Autor: Organizátoři akce

Přes 1000 hektolitrů, čili více než 100 tisíc litrů, piva letos v hlavní turistické sezóně vytočily beskydské řemeslné minipivovary. Návštěvníci Beskyd je potkávali na celkem 700 kilometrů dlouhé Beskydské pivní stezce, na které letos přibylo i nové návštěvnické centrum Pivovaru Koníček nebo speciální akce, jako byl například Den otevřených vrat v Koníčku nebo Ogar fest – Septemberfest po našimu v Pivovaru Ogar.

 

„Samostatnou kapitolou, která bavila turisty přinejmenším stejně jako zábava v pivovárcích, byly dvě soutěže: O nejlahodnější pivo Beskyd 2024 a O nejlepší tradiční pokrm Beskyd 2024,“ říká ředitelka obecně prospěšné společnosti Destinační  management turistické oblasti Beskydy – Valašsko Monika Konvičná. V klání osmi zapojených pivovarských zařízení zvítězila produkce Pivovaru Ogar z Kunčic pod Ondřejníkem. Na druhou příčku lidé postavili Beskydský pivovárek Ostravice. Třetí skončil jediný z velkých pivovarů v soutěži, a to Pivovar Radegast Nošovice, který díky svému ikonickému názvu k Beskydům neodmyslitelně patří.

 

Ocenění za nejlahodnější pokrm tradičně podávaný mezi beskydskými kopci si odnesl Pivovar Ogar za trhané vepřové koleno v domácí housce. Druhé místo mlsní návštěvníci Beskyd přisoudili trhané kachně v bramborové lokši s červeneým zelím s povidly a perníkem, která se vaří v Beskydském pivovárku. Třetí místo si odnesl Rožnovský pivovar z Rožnova pod Radhoštěm, kde lidem nejvíce chutnala marinovaná žebra.

 

ProjektBeskydská pivní stezka, pod kterým je, stejně jako pod oběma gastro soutěžemi, podepsán Destinační management turistické oblasti Beskydy – Valašsko propojuje turistické trasy, cyklostezky a tipy na výlety se zastavením v pivovarech i minipivovarech v Beskydech, kde se čepují zajímavé pivní speciály. Třeba piva, která v Rožnovském pivovaru zrála několik měsíců s dubovým dřevem macerovaným v rumu či whisky, nebo pivos maracujou z minipivovaru Ogar či moks mangem z Pivovárku Morava. Nechybí ani zajímavá nealko piva, jako je například Dragon Fruit & Red Orange Beskydského pivovárku.

 

Cílem  Beskydské pivní stezky je zatraktivnění Beskyd pro turisty, ale i rozšiřování akcí, které se s pivem spojují  a lákají i ty, kteří by jinak za turistikou do Beskyd nevyrazili. Pivovárky proto nepoleví v nabídce ani v zimě a v příštím roce. Na zimu připravují silnější piva, jako je například „Štědroň“ v Pivovaru Koníček nebo vícestupňová piva, která se čepují napříč celou stezkou, například i v kopřivnickém Pivovaru Polivar, kde mimo jiné najdete svrchně kvašenou patnáctku. Minimálně dva pivovary už také chystají pivní novinky – Beskydský pivovárek na přelom roku, Morava na sezónu 2025.

 

„Lidé se mhou těšit také na spoustu krásných akcí. Od Mikuláše, přes pivovarské zabíjačky až po velikonoční jarmark, retro víkend s oslavou MDŽ a další aktivity připadající na zimu a jaro. Pak už navážou vyhledávané  tradiční akce, jako je třeba Pivobraní v Novém Jičíně, kam se sjíždí  tři desítky řemeslných pivovarů z celé ČR se zhruba 130 druhy piva. Opakovat se bude I Pivopění ve Frýdku-Místku v areálu historické textilky Slezan,“ upozornila ředitelka destinačního managementu Konvičná. Beskydská pivní stezka podle ní stejně jako letos návštěvníky povede nejen do hor, ale i k historickým místům a lokálním zajímavostem Beskyd.

(nm)