V Česku se letos otevře první středoškolský obor zaměřený na fastfoodovou gastronomii. Nový obor otevře jedna z výběrových středních škol AHOL z Ostravy. První absolventi vyjdou ze školy na jaře roku 2021. Podle ekonomických studií lidé v roce 2021 utratí ve fastfoodech rekordních 700 miliard dolarů.
“Od 1. ledna letošního roku zavádíme na naší škole nový studijní obor „Fastfoodová gastronomie,” říká Miriam Lacinová, ředitelka AHOL – Střední školy gastronomie, turismu a lázeňství. “Reagujeme tak na rostoucí poptávku celosvětových řetězců rychlého občerstvení po kvalifikovaných a kvalitních kmenových zaměstnancích.“
Popularita řetězců rychlého stravování zejména mezi mladými lidmi neustále roste. Průmysl, za jehož zakladatele je považován Američan českého původu Ray Krog, meziročně roste v průměru o 6,6%. Lídři trhu, McDonalds a Subway, mají dohromady po světě přes 70 tisíc restaurací a zaměstnávají téměř jeden milion zaměstnanců.
“Fastfoodová gastronomie je velmi specifický obor,” říká Miriam Lacinová. “Vyžaduje velké nároky na kvalitu přípravy jídel, disciplínu a pracovní nasazení. To všechno budeme naše žáky učit.”
První žáci se do nového středoškolského oboru mohou přihlásit do 1. března. S výukou začne AHOL v září letošního roku. Během studia se žáci postupně naučí zvládat proces přípravy jídel, seznámí se s provozem kuchyně, se způsoby kontroly kvality a bezpečnosti potravin a naučí se také, jak vést skladové hospodářství fastfoodové restaurace.
“Studium bude trvat tři roky a bude zakončeno závěrečnou zkouškou. Žáci získají výuční list a takřka jistotu zaměstnání v řetězcích typu typu Subway, McDonald, KFC, Burger King apod.,” prozradila závěrem Miriam Lacinová, ředitelka AHOL – Střední školy gastronomie, turismu a lázeňství.
(nm)