Ovoce bohů. Botanické zajímavosti v Zoo Ostrava

Tomel viržinský. foto : P.Vlček

Areál ostravské zoo nenabízí jen prohlídku zvířecích expozic nebo procházku po botanických stezkách. Během hlavní sezóny je možné nahlédnout i do tropických a subtropických skleníků v zázemí, které jsou běžně návštěvníkům nepřístupné. Lidé se zde při komentovaných prohlídkách s průvodcem dozvědí zajímavé informace ze světa rostlin tropického pásma a také můžou ochutnat plody těchto druhů, pokud zrovna dozrávají. Příležitost mají ještě do konce října.

Jedním takovým druhem, jehož plody budou brzy k ochutnání, je ovocná dřevina ve venkovní expozici, jejíž domovinou je Severní Amerika. Jde o tomel viržinský (Diospyros virginiana) jinak známý též americký tomel a je bratrancem tomelu japonského, všeobecně známého jako kaki (Diospyros kaki), který se objevuje v obchodech. Rod Diospyros zahrnuje více než 500 druhů a jeho název pochází pravděpodobně z řečtiny. Překládá se jako ovoce bohů nebo „Diova pšenice“. K tomuto rodu se řadí i stromy s velmi cenným dřevem, jako jsou ebenovníky (černé, pruhované, bílé). Tropické ebenovníky mají velmi kvalitní tvrdé dřevo se širokým použitím.

Americký tomel je listnatý opadavý strom rostoucí v oblastech, kde zimní teploty klesají hluboko pod bod mrazu, často až k -30°C. Je proto vhodný pro celoroční pěstování i v klimatických našich podmínkách bez zimní ochrany. Rostlina s dobře vyzrálým dřevem u nás prakticky nemůže zmrznout. Vyhovuje mu spíše neutrální a na živiny bohatá půda s dostatkem vláhy. Raší později než kaki, a proto většinou uniká jarním mrazíkům. Květy jsou nevýrazné žlutobílé a tvoří se na letorostech v paždích listů. Tomely viržinské mají buď samčí, nebo jen samičí květy, jsou ale odrůdy, které vytvářejí oba typy květů nebo jsou dokonce partenokarpické*).

Plodem tomelu je oranžová bobule o velikosti 3-6 cm dle pěstované odrůdy. Při plné zralosti chutí připomínají meruňky s příměsí dušené karotky, jsou však ještě sladší a voní po vanilce. Dužnina obsahuje velké množství vitaminu C a až 20 % cukrů. Hodí se do nejrůznějších sladkých pokrmů, jsou také jednou z přísad několika druhů piv vyráběných v USA a přidává se i do brandy. Nedozrálé plody jsou však trpce svíravé podobně jako u tomelu japonského.

Prohlídky skleníků s průvodcem probíhají do konce října každý víkend, vždy v 11 a ve 14 hod. a jsou v ceně vstupného do zoo. Více informací zde.

(nm)