CUKROVÍ PEČEME V PRŮMĚRU ŠESTNÁCT HODIN A VÍC HLEDÍME NA KALORIČNOST, UKAZUJE PRŮZKUM

Výzkumník Seznam.cz zjistil, že mladší generace se ani u štědrovečerního stolu nebojí změn a ve svátečním menu stále častěji vítá alternativní verze klasických vánočních pokrmů. Hospodyňky tráví pečením v průměru celkově 16 hodin a při vánočním pečení nově hledí na kaloričnost zákusků a zároveň oceňují, pokud jsou suroviny v bio kvalitě. Domácí příprava cukroví u Čechů jasně vede. Kupovanému cukroví dává přednost jen 3% lidí.

Hitem jsou například zdravější verze klasického cukroví, jako je raw nebo bezlepková úprava, případně taková, která má méně cukru a tuku. Stejně tak hraje prim vysoký obsah vlákniny. Trendem je podle výsledku výzkumu cukroví bezlepkové, cereální nebo napečené ze speciální mouky.

Češi stále upřednostňují domácí výrobky před kupovanými. Hned 67% z nás mají jen doma dělané cukroví. Čtvrtina dotázaných servíruje domácí i kupované kousky. Jen kupované cukroví mají 3% lidí a 5% pak žádné na Vánoce nejí.

A jak dlouho nám jejich výroba trvá? V průměru strávíme pečením cukroví 16 hodin a za suroviny utratíme 1100 Kč. Za kupované kousky utratíme podle výzkumu průměrně jen 500 Kč.

V kurzu jsou i náhražky pečeného cukroví – ovoce nebo čokoláda.

Pozn.: Výzkum probíhal online dotazováním uživatelů Seznam.cz v období 24. – 30. 9. 2018, dotázáno bylo 977 respondentů.

(ab)