Budoucí kuchařka z Havířova je ve finále soutěže Svačina roku

Natálie Svobodová z  Hotelové školy a Obchodní akademie Havířov je jednou z 15 finalistů celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare. O postup do finále usilovalo 160 studentů. Finále se uskuteční ve středu 4. prosince v kulinářském studiu Chefparade+ v pražských Holešovicích. Soutěží se o ceny v celkové hodnotě 45 000 Kč. I letos je do hlasování zapojena veřejnost, která může hlasovat na FB Rio Mare o „Cenu veřejnosti“.
Studenti odborných středních škol se zaměřením na gastronomii měli za úkol vymyslet originální recept pro zdravou a moderní svačinu za použití rybích výrobků Rio Mare.  Nyní úkolem finalistů bude připravit živě před porotou, ve stanoveném limitu 20 minut, 5 porcí své originální svačinky z prvního korespondenčního kola. Hodnotí se chuť, nápad, prezentace, ale také dodržení časového limitu.
Finálové svačinky budou hodnotit dvě poroty. Odborná porota v čele s Mistrem kuchařem Vladimírem Pickou doplněná o šéfkuchaře Jiřího Krále a Vladislava Stupariče. Druhou porotu tvoří zástupci pořadatele a známá food bloggerka Eva Ehrenbergerová, autorka blogu Moje barevná kuchyně. Finále bude moderovat již tradičně oblíbena herečka a kuchařka Markéta Hrubešová.
 „Těší nás stále rostoucí zájem studentů, kteří se do naší soutěže hlásí. Soutěž už slaví sedmé narozeniny a tak jsme pro letošní ročník připravili jednu novinku a rozšířili jsme portfolio hlavních surovin, ze kterých soutěžící svačiny připravují. Přidali jsme Rio Mare Grilované filety markety v extra panenském olivovém oleji a Rio Mare Filety sardinek v olivovém oleji,“ řekl Jan Jedlička, marketingový manažer Bolton Czechia.
Kuchař nejlepší svačinky získá poukaz v hodnotě 7 000 Kč, autoři druhé a třetí nejlepší svačiny vyhrají poukazy v hodnotě 5 000 Kč a 3 000 Kč. Porota pořadatele udělí „Zvláštní cenu Rio Mare“ s dárkovým poukazem v hodnotě 5 000 Kč. Vítěz „Ceny veřejnosti“, autor svačiny s největším počtem hlasů na FB stránce Rio Mare, získá výrobky Rio Mare v hodnotě 2 500 Kč. Navíc každá oceněná škola získá výrobky Rio Mare ve stejné hodnotě.
Soutěž již sedmým rokem organizuje společnost Bolton Czechia, výhradní distributor rybích výrobků Rio Mare pro Českou republiku.
Natálie Svobodová, Hotelová škola a Obchodní akademie Havířov, s.r.o.; Thajský tuňákový sandwich Rio Mare s asijským okurkovým salátkem
Suroviny na 4 porce: 
4 malé konzervy Rio Mare tuňáka Leggero, 1 lžíce krájené jarní cibulky a mrkve, 1 kávová lžička krájeného zázvoru, 6 lžic majonézy, lžičku krájeného koriandru, hrst krájeného červeného hlávkového zelí, 1/3 salátové okurky, trochu wasabi pasty a malou chilli papričku, stroužek česneku, 2 lžíce rybí omáčky, sezamového oleje a rýžového octa a pražené nesolené arašídy.
Postup:
Rio Mare tuňáka Leggero zamícháme společně s jemně nasekanou jarní cibulkou, zázvorem, čerstvým koriandrem a julienne z mrkve. Přidáme sezamový olej a vše spojíme majonézou.  Prolisovaný česnek jemně orestujeme na sezamovém oleji, přidáme jemně pokrájenou chilli papričku, jarní cibulku společně s rýžovým octem a rybí omáčkou. V této zálivce marinujeme tenké plátky salátové okurky. Majonézu smícháme s wasabi pastou, kterou namažeme na krajíce toastového chleba, přidáme na tenko pokrájené červené hlávkové zelí a pomažeme Rio Mare tuňákovou směsí. Odkrojíme okraje, překrojíme na polovinu a servírujeme společně s asijským okurkovým salátem.
(ab)