I v příštím roce bude pokračovat ostravský projekt Fajne školní bistro, který přivedl do kuchyní školních jídelen známého kuchaře Davida Valíčka, aby pomohl školním kuchařkám vařit zajímavé, zdravé a pro děti lákavé menu. Od února do června (školní rok 2019/2020) by měl navštívit pět ostravských základních škol, v první polovině příštího školního roku (2020/2021) další tři školy.
Pro příští společné vaření se bude měnit jídelníček. Letošní tři pilotní návštěvy totiž ukázaly, že pro kuchařky by mohlo být obtížné uvařit čtyři pokrmy, a to zejména tam, kde škola nevaří jen pro své žáky, ale také pro strávníky jiných zřizovatelů. Proto David Valíček předem nabídne až čtyři jídla, z nichž si přihlášené školy vyberou pravděpodobně jeden pokrm, který budou vařit. Jídelníček se bude připravovat v lednu příštího roku.
„O projekt je obrovský zájem, školy se hlásí samy. Chtěli bychom, aby David Valíček postupně navštívil všechny naše základní školy, které se ozvaly. Mentoring, který se letos uskutečnil pilotně v prvních třech školách, byl opravdu inspirativní a dodal školním kuchyním novou energii, což byl jeho hlavní cíl,“ řekla náměstkyně primátora pro školství a sport Andrea Hoffmannová.
Při přípravě jídel spolupracovali dva žáci studující obor nutriční terapeut ze Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické v Ostravě. S vařením ve školních jídelnách vždy pomáhali tři žáci oboru kuchař ze Střední školy společného stravování v Ostravě – Hrabůvce.
Domácí cheesburger s hranolky, bermudský rybí karbanátek, luštěninový salát s kukuřicí a trhané maso s pečenými brambory, pažitkovým smetanovým krémem a restovaným zelím na cibulce podle receptu Davida Valíčka naposledy v úterý 3. prosince ochutnali strávníci ze Základní školy a mateřské školy v Ostravě – Výškovicích.
„Jsme moc rádi, že se naše jídelna mohla vaření s panem Valíčkem zúčastnit již v pilotním projektu. Kuchařky díky tomu získaly spoustu výborných a inspirujících nápadů, které určitě využijí při své další práci. Žáci školy byli nadšení, protože v nabízeném menu se objevil jejich oblíbený hamburger a hranolky. Také ostatní pokrmy, třeba ryba, trhané maso a fazolový salát, byly velmi chutné. Všem se akce moc líbila, zaměstnanci školy, žáci i veřejnost ji hodnotili jako pozitivní a přínosnou,“ uvedla ředitelka školy Zuzana Hranická. Street food v cheesburgeru s hranolky vyhrál ve všech třech školách v anketách, které tam následně uspořádali. Nejméně děti oceňovaly zdravý luštěninový salát.
Projekt Fajne školní bistro, jehož cílem je obohatit stravování v jídelnách ostravských základních škol, odstartoval letos s novým školním rokem. Město jím chce přispět ke zlepšení stravovacích návyků žáků. Projekt je inspirován populárním televizním pořadem o vaření. Vybrané školní jídelny navštěvuje známý ostravský šéfkuchař David Valíček, který založil Food Atelier v Dolní oblasti Vítkovic a pořádá v něm kurzy vaření. Kuchařkám a personálu v kuchyni pomáhá například s organizací, přípravovou pokrmů a jejich servírováním. Vzorové menu vždy během jednoho dne zatím uvařil ve třech školách, vaření ve Výškovicích předcházela kulinářská setkání v říjnu na Základní škole I. Sekaniny v Ostravě-Porubě a v listopadu na Matiční v Moravské Ostravě.
Projekt se hradí z rozpočtu města Ostravy, mentoring pro tento rok stál 70 848 korun. Akce bude pokračovat i v příštích letech, ve druhé půlce tohoto školního roku David Valíček navštíví dalších pět ostravských základních škol. Deset kuchařek ze školních jídelen se navíc zúčastní kurzu vaření přímo ve Food Atelieru.
David Valíček vařil ve špičkových kuchyních ve světoznámých restauracích po celém světě, například v hotelu Burj al Arab v Dubaji, v restauraci Fig and Olive na Manhattanu, v KPMG u michelinského kuchaře Stacey Harrise nebo v londýnské Berners Tavern u šéfkuchaře Jasona Athertona.
(ab)