Malí kuchtíci v soutěži Finále Zdravé 5 opět ukázali, co umí. Bodovaly také týmy z Moravskoslezského kraje

Jablko, skořice, vločky, chia semínka či ořechy. To jsou některé ingredience vítězného receptu devátého ročníku soutěže Finále Zdravé 5 v kategorii druhého stupně základních škol. Zdravou svačinku připravil tým ze Základní školy U Haldy v Ostravě. Ve Finále Zdravé 5 soutěží malí kuchaři z mateřských školek, základních škol, dětských domovů i neziskových organizací a týmů rodičů v přípravě zdravé svačinky podle vlastních receptů. Děti si tak upevňují znalosti vyváženého stravování a rozvíjí kreativitu.

Kuchařské klání se i letos uskutečnilo na dálku, to ale neubralo na elánu kuchtíkům. „Po přečtení podmínek soutěže jsme přemýšleli, jakou zdravou svačinku bychom si měli připravit. Dohodli jsme se, že připravíme sice sladkou, ale zdravou fit mlsku a dáme si k tomu osvěžující nápoj,“ popisuje vítězný tým Fit Halďáků, jak vznikl recept na jejich Fit halďácké sloupky s duhovou limonádou.

Úspěšné byly také další týmy z Moravskoslezského kraje. Vratimovské jahůdky ze Základní školy Vratimov získaly druhé místo v kategorii 1.-2. třída základních škol. Třetí příčku zase obsadil tým Borůvky ze Základní školy Těškovice se zdravým tiramisu s borůvkami a jahodami.

Zdravé bonbóny nebo domácí tortilla

Děti se nebojí neotřelých receptů a tvoří například zdravé bonbóny z ovoce či banánové sušenky nebo chlebík. „Stalo se už tradicí, že se nám hlásí soutěžící s recepty, které jsou na velmi vysoké úrovni, a to nejenom co se týče principů vyvážené stravy, ale také obtížnosti a použitých surovin. Práci si skutečně nezjednodušují a využívají i suroviny, které si sami vyrobili, jako je například pampeliškový med či sirup nebo tortilla z černé čočky,“ popisuje Alena Paldusová, manažerka programu Zdravá 5. 

Když děti myslí na druhé, radost se násobí

Jako poděkování darovaly některé týmy své svačinky sestřičkám a zdravotníkům do nemocnic, kteří se v těžké době starají o nemocné. „Velmi nás potěšilo, jak děti v této situaci přemýšlí. Některé se rozhodly svými kulinářskými výtvory potěšit druhé a zpříjemnily tak den seniorům či sestřičkám v nemocnicích. A o to víc, že některé z těchto týmu byly z dětských domovů a tyto děti samotné to nemají v životech snadné,“ popisuje Alena Paldusová. 

Lucka vyrobila svačinky pro zdravotnice z očkovacího centra Covid-19 v Nemocnici Hranice. „Udělala jim velkou radost. Také jsme připravily dobrou a zdravou svačinu pro lékaře a sestřičky z transfúzní stanice, když vyhlásili, že mají nedostatek krve,“ vysvětluje Lenka Kopřivová z týmu Holky z Hranic z kategorie rodičů s dětmi. Tato maminka totiž dokonce spojila soutěž s dalším dobrým skutkem, darováním krve, na které šla vůbec poprvé.

Cvičení dělá mistra

Co jiného by mohly vítězné týmy z každé kategorie získat než kurz vaření pod vedením profesionálního kuchaře. V pražském Chef Parade si děti připraví kompletní menu, a kromě naučení různých triků si také prohloubí dovednosti zdravého vaření. Bez odměny nezůstala ani družstva na druhém a třetím místě. Získala hodnotné ceny jako například palačinkovač či pomůcky k vaření. 

Vítězné týmy:

Kategorie mateřské školy: Motýlci ze školky z Mateřské školy Lanškroun

Kategorie 1. stupeň ZŠ (1.-2. třída): SLAĎOUŠI ze ZŠ a MŠ Žďářná 

Kategorie 1. stupeň ZŠ (3.-5. třída): AVOKÁDKY ze ZŠ a MŠ Racková 

Kategorie 2. stupeň ZŠ: FIT HALĎÁCI ze Základní školy U Haldy, Ostrava

Kategorie dětská zařízení: TYGŘI z Dětského domova Cheb

Rodiče s dětmi hlasování veřejnosti: Trešltým pod vedením Adriany Trešlové

Rodiče s dětmi hlasování poroty: Tros Véčos po vedením Miroslava Večeři

Projekt Zdravá 5

Finále Zdravé 5 je vyvrcholením aktivit pod hlavičkou Zdravé 5. Zkušení lektoři v průběhu roku navštěvují školy, školky a dětské domovy, kde hravou formou seznamují děti se zásadami správného stravování. Unikátní vzdělávací program Zdravá 5, který Nadační fond Albert poskytuje zdarma, každoročně představuje principy zdravého stravování 70 tisícům dětí.

(ab)