OBYVATELÉ OSTRAVY MĚNÍ SVŮJ STYL- ZAČÍNAJÍ SI UŽÍVAT SNÍDANÍ. NOVĚ TAKÉ V RESTAURACI KASKÁDA V KAROLINĚ

Pružnější začátek pracovní doby, vyšší příjmy, pomalejší a klidnější životní styl, hledání kvality třeba v zážitkové gastronomii. To jsou podle majitelů bister, kaváren a restaurací hlavní důvody, proč se v jejich nabídce stále častěji objevují také snídaňová menu. Není pochyb, že trend zahájení pracovního nebo volného dne na anglické, kontinentální, vitamínové nebo bio snídani dorazil i do Ostravy. K několika podnikům v centru města nově přibyl také Kaskáda Restaurant  v obchodním a zábavním centru Forum Nová Karolina.

Pro snídaňovou nabídku třeba právě v Kaskádě v Karolině je příznačný důraz na pestrost a kvalitu lokálních dodavatelů a surovin, často na úrovni bio. Od 8:00 do 11:00 zde lze každý den včetně víkendu posnídat chutné produkty od spřízněných bio farmářů, řezníků, výrobců sýra nebo pekařů. V menu se objevují známá a vyhledávaná jména a názvy jako jsou řezníci Janus či Steinhauser, farmy a ekofarmy Němec, Klokočov, Javorník, petřkovická šunka nebo kváskový chléb z téhož místa.

„Sázka na kvalitu je pochopitelná. Platí totiž, že den je takový, jak jej začnete. A snídaně je základem. Ať už si v Kaskádě sjednáte ve všední den obchodní schůzku, anebo jí zahajujete pohodový víkend. Což je například v neděli stále nedostatková záležitost a nabídka je mimo hotely značně omezená,“ vysvětluje Tomáš Lučan, marketingový manažer OC Forum Nová Karolina, podle kterého nová služba Kaskády se snídaněmi „all you can eat“ za 185 Kč míří jednoznačně na střední a vyšší příjmové skupiny. A doplňuje tak oblíbené snídaňové sety fast foodu KFC nebo McDonald’s se zhruba poloviční cenou.

Koncepce snídaňové nabídky ve všední dny, v menší míře poskytované i o víkendu, jsou v podnicích v centru Ostravy různé. Většina však hlásí plno od brzkého rána, občas je nutné si místo předem rezervovat. Na rozdíl od většiny bister a kaváren, kde lze vybírat z á la carte nabídky, nabízí v Kaskáda Restaurantu tzv. „all you can eat“ formu. Což v dané kvalitě, vyjma hotelových restaurací, je nabídka ojedinělá.

První dny testovacího ranního provozu Kaskády potvrdily měnící se preference obyvatel i návštěvníků našeho města. Situace se dá podle kavárníků a majitelů restaurací přirovnat k dovoleným nebo výletům, kdy snídaně patří svou atmosférou k nejpodnětnějším okamžikům celého dne.

Zatímco ještě před pár lety stačila k prvním ranním schůzkám káva a příjemné prostředí, nyní je vyžadován kvalitní servis vyjádřený širokou a kvalitní nabídkou. K víkendovým snídaním jsem nedávno slyšel hezký bonmot – časem každý dospěje do věku, kdy páteční noční party vymění za sobotní snídaně…,“ dodává Tomáš Lučan, proč se během týdne mění skladba návštěvníků. O víkendech ji tvoří hlavně páry, skupinky přátel nebo rodiny s dětmi, které vítají i možnost pohodlně a zdarma zaparkovat.

Základní snídaňové menu v Kaskádě v Karolině čítá aktuálně asi šedesát položek. Převládají bio farmářské výrobky, které se prolínají studenou i teplou kuchyní. Výjimečná je nabídka sýrů z kravského i kozího mléka, vaječné variace (včetně hitu v podobě knedlíků s vejci) nebo uzenářské fantazie. A k tomu všemu péče o pitný režim, začínající welcome drinkem s šumivým proseccem a konče plejádou lahodných káv a čerstvých džusů.

(ab)