Ostrava při letošním osmém ročníku Meat Design festivalu roztáhla svá umělecká křídla

Foto: Ostrava při letošním osmém ročníku Meat Design festivalu roztáhla svá umělecká křídla

Ostrava při letošním osmém ročníku Meat Design festivalu roztáhla svá umělecká křídla napříč střední Evropou a kromě polské a slovenské tvorby představila poslední listopadový víkend v Dolních Vítkovicích například také práce studentů Ústecké fakulty umění a designu UJEP a brněnského módního návrháře Jirky Hofbauera.

 

Kreativní tým Meat Designu přivezlo do Ostravy svěží evropské a lokální designové trendy. Letošní osmý ročník mezinárodního festivalu si nově pod svou organizační taktovku vzala marketingová a eventová agentura Leemon. “Bylo závazkem a zároveň výzvou naplánovat a zorganizovat akci, jako je Meat Design. Je specifický jak návštěvnickou cílovou  skupinou, tak samotnými aktivními účastníky. Navázat na předešlé organizátory a jejich práci dále rozšiřovat byla nejen náročná cesta, ale také zábava,“ řekla za organizaci Nikola Tošenovská, manažerka festivalu.

Velkým přínosem byla kolekce studentů ústecké UJEP s názvem „Backstage entrance“, která zaplnila tzv.“underground“ –  prostory nově zrekonstruované budovy Futurea.

Ústečtí studenti skla pod vedením Marcela Mochala představili nejen svou tvorbu, ale skrze ni i své vize, umělecké představy a v neposlední řadě obavy o budoucnost planety a svůj názor na postoj současné společnosti. Náležitě se tak do jejich tvorby promítá životní prostředí, energetické zdroje a možnosti, jež se nabízí ve jménu udržitelnosti. „Ačkoli jsou jejich práce orientované na krajinu západočeského kraje, cítíme jistou sounáležitost a nutnost vidět a slyšet jejich apel v i našem prostředí,“ říká kreativní ředitelka festivalu Karolína Skórková.

DSC01058
Foto: Ostrava při letošním osmém ročníku Meat Design festivalu roztáhla svá umělecká křídla

Práce studentů UJEP jsou svěžím „větrem“ mladé generace, která cítí potřebu reagovat na dění ve světě i v naší zemi. Jejich práce jsou řemeslně i společensky na vysoké úrovni a jistě o mnohých z nich do budoucna uslyšíte. Poznejte nastupující sklářské designéry: Jana Čiháka, Sáru Drobníkovou, Elišku Brzákovou, Vojtěcha Hepnara a další. Jejich práce reflektující svět ve skle i za sklem byly dechberoucí.

 

Prostory Výdušné jámy v Dolních Vítkovicích patřily po dobu konání festivalu jedinečnému světu architekta a profesora Jiřího Pelcla, jehož tvorba je zastoupena ve sbírkách mnoha českých i zahraničních galerií. Jiří Pelcl představil ozvěny své retrospektivní výstavy v Moravské galerii v Brně a návštěvníci tak mohli obdivovat jak jeho starší práce s přesahem do umění, tak novější spolupráci například se značkou Egoe nebo Plastia. Výstavu doplnily obrazy Dominika Formana a plastika Kryštofa Kintery.

20231124_meat_design_JZ_8507
Foto: Ostrava při letošním osmém ročníku Meat Design festivalu roztáhla svá umělecká křídla

Genius loci umocnily akce, které organizátoři doslova ušili prostoru bývalých železáren na míru. Festival zahájila módní přehlídka čítající dvanáct +1 kapsulových modelů stylisty a návrháře Jirky Hofbauera. Autor módní kolekce do své show promítl Ostravu tak, jak ji sám cítí a vnímá. „Zvuky padání uhlí nebo kalení kovů jsem chtěl umocnit jistou nepatřičnost, možná spíše intimitu. Myslím, že tyhle pazvuky daly lidem prostor, aby zpozorněli, zastříhali ušima, udělali si vlastní názor a prožitek při vnímání modelů,“ sdílí svůj záměr autor.

 

„Pro hvězdný model večera jsem vybral své hvězdné duo, a tak můj 13. model s třímetrovou vlečkou vynesla geniální violoncellistka Terezie Kovalová. Už při tvorbě návrhu mi bylo jasné, že tento model vyžaduje náležitou prezentaci a můj sen se zhmotnil, když Terezie přijala mou nabídku a stala se pro čtvrteční večer Andromedou,“ raduje se Jirka z úspěchu své přehlídky. „Jsem vděčný za to, jak byla moje práce ostravským publikem přijata a věřím, že řemeslo, jemuž se krásně česky říká fortel, patří mezi tradice, které je třeba chránit a pěstovat nejen v Moravskoslezském kraji. Krejčovina je má láska a její náročnosti si váží ti, kteří stejně jako já umí ocenit ruční práci,“ dodává Jirka. (Kolekci návrháře Jirky Hofbauera můžete po předchozí domluvě vidět a vyzkoušet v Ostravě, v Praze a v Brně.)

20231125_meat_design_JZ_9102
Foto: Ostrava při letošním osmém ročníku Meat Design festivalu roztáhla svá umělecká křídla

Festival se odehrál na celkem šesti místech v Dolních Vítkovicích a uvedl přes stovku designérů, umělců a značek. V rámci doprovodného programu představilo svou tvorbu na přednáškách na dvě desítky hvězd českého designu včetně loňských Czech grand designérů roku – Štěpána Smetany a Terezie Lexové.

 

„Sbíráme ceny různě po světě, ale ceníme si příležitosti předvést naši produkci v domovském kraji. Festival pro nás byl právě takovou vítanou příležitostí,“ uvedla za vystavovatele Zuzana Kijonková, spolumajitelka čokoládovny MoonChocolate pyšnící se oceněními International Chocolate Awards 2020 a 2023 a „potravinářským Oskarem“ Great Taste 2021.

 

Průmysl má v Moravskoslezském kraji hluboké kořeny. „Festival Meat Design přináší nový impuls do propojení průmyslu a designu a my v tom spatřujeme ohromný potenciál,“ vyjadřuje svou vizi Martin Tošenovský, ředitel agentury Leemon a partner festivalu.

 

Diskuzní večer, který proběhl v rámci festivalového programu, sjednotil myšlenky a vize organizátorů s představiteli klíčových výrobních firem v Moravskoslezském kraji. Debaty se vedle jiných významných osobností z oboru designu účastnil také David Karásek, zástupce Asociace českého průmyslového designu. „Tato iniciativa je klíčovým krokem k propojení průmyslu a designu v Moravskoslezském kraji a vytváří prostor pro inovace a společný růst. Věříme, že tato spolupráce posílí postavení regionu na mezinárodní scéně a otevře nové obchodní příležitosti pro místní výrobní podniky,“ doplňuje producent festivalu Vladimír Skórka.  Festival se tak stává nejen místem setkávání nadšených profesionálů, ale také platformou pro formování budoucnosti průmyslu a designu v Moravskoslezském kraji.

Příští ročník pořadatelé ohlásili na termín 21.- 24.11. 2024. Veškeré informace najdete na webových stránkách meatdesign.cz

(nm)