Před nedávnem se v Porubě na Hlavní třídě otevřel nový podnik LA CORSE. „K Porubě mám citovou vazbu, jelikož jsem tu strávil podstatnou část svého života a je pro mě nejpěknější částí Ostravy,“ říká majitel podniku Roman Šeliga.
Bar nejdříve otevřel v oblasti Stodolní ulice. „Po dobu čtyř let jeho působení jsme stále hledali vhodné prostory v Porubě na Hlavní třídě. Hlavní třída na mě totiž působí jako nejznámější ulice ve Francii Champs-Élysées. Stodolní ulice již není to co to bývalo,“ říká majitel podniku.
Jak dlouho jste si pohrával s myšlenkou přestěhovat podnik do Poruby a jak dlouho vám trvala realizace?
Původně jsme chtěli otevřít bar v Porubě, ale nenašli jsme vhodné prostory, proto jsme otevřeli bar v oblasti Stodolní ulice. Později se nám podařilo vhodné prostory objevit. Realizace trvala 15 měsíců. Takto dlouho to trvalo hlavně kvůli úřadům a všem institucím, kterým jsem museli dokládat spoustu dokumentace, což stálo nemalé peníze a nekonečné úsilí a vytrvalost.
Jaký je koncept vašeho podniku, jste více kavárna nebo koktejlový bar?
Jsme hlavně koktailový bar, ale také nabízíme kávu, pivo a ostatní alkoholické a nealkoholické nápoje.
Proč název LA CORSE?
Je to v překladu Korsika. Korsika nás inspirovala z rodinných důvodů. Má sestra působila na Korsice 11 let a její přítel 16 let. Já sám jsem měl tu možnost Korsiku navštívit a vidět mnoho míst tohoto úchvatného ostrova.
Na jakou klientelu cílíte?
Naši hosté jsou právě ti, kteří rádi ochutnají nějaký zajímavý koktejl a zároveň jsou příznivci těchto nápojů – ať už alkoholických či nealkoholických. Věková kategorie je různá, u nás si vybere z nabídky každý podle toho, kdo má co rád a co mu vyhovuje.
Umíte nabídnout svým hostům něco jiného, co třeba v Porubě není?
Nabízíme korsické kaštanové pivo, které u nás není běžně k dostání. Jsme přesvědčení, že kaštanové pivo Pietra, aperitiv Cap Corse a myrtový likér nenabízí žádný gastronomický podnik v Ostravě a možná ani v České republice. Hlavně nabízíme kokteily, které již upadly v zapomnění od starých mistrovských barmanů dle originálních receptur.
Jste gastronom? Jak dlouho se pohybujete v tomto oboru?
V oboru se pohybuji od nástupu na Střední odborné učiliště společného stravování, tedy už 27 let.
Pracujete taky za barem nebo podnik řídíte jen jako šéf?
V baru jsem každý den jako barman a šéf v jedné osobě.
Na Hlavní třídě se v poslední době otevřelo několik nových podniků, nemáte strach z konkurence?
Z konkurence strach nemáme, jelikož každá provozovna má jiný koncept. Koktejlový bar v Porubě v tomto podání není. Na Stodolní ulici nás bylo téměř 60 různých podniků, takže ne, nemám strach.
Ale přesto – váš podnik se nachází hned vedle tří zaběhnutých restaurací. Není to krok špatným směrem?
Každý ze sousedních podniků má jiný koncept a hosté si mohou vybrat dle nálady a podle toho, na co mají chuť, anebo projít všechny podniky během jednoho večera. Aspoň se moc nenachodí.
Máte v plánu vybudovat před podnikem předzahrádku?
Ano. Její podoba bude dle norem Městského obvodu Ostrava-Poruba
Na co byste rád pozval vaše hosty?
Naší specialitou jsou koktejly, dále pak nabízíme k pivu utopence, tvarůžkový tataráček a pomazánku, k vínu nakládané sýry a Rillettes de Connerré – skvělou francouzskou paštiku. No a ke koktejlu ideálně další koktejl. (smích).
Michal Šlachta, moje ostrava,