Velká většina států světa má přístup k mořskému pobřeží. Nejen proto jsou živočišné proteiny v podobě produktů z vodních organizmů (převážně ryb) základní součástí jídelníčku vetší části lidské populace. Otázka je, zda to tak bude i v budoucnu. V důsledku technologického pokroku v průmyslovém rybolovu během 60-80. let minulého století se stal rybolov příliš efektivní, populace ryb se nestíhají množit tak rychle, jak jsme schopni je vylovovat a konzumovat. Některé jsou dokonce až na samém pokraji vyhubení. Patří mezi ně například oblíbení tuňáci, tresky a řada dalších.
Přestože není Česká republika přímořským státem a konzumace ryb nepatří v našich krajích k tradičním (vyjma jednoho dne v roce), dotýká se tato problematika i nás – saláty s tuňákem či pokrmy s mořskými plody bývají v nabídkách restaurací poměrně často. Situaci kolem lovného rybářství a akvakultur představí následující středu Miloslav Petrtýl z České zemědělské univerzity od 16 hod.
Název přednášky: Uživí se lidstvo díky udržitelnému rybolovu a akvakultuře? – Realita, nebo fikce?
Přednášející: Miloslav Petrtýl, Česká zemědělská univerzita, Praha
Termín: středa 5. února 2020 od 16:00 hod.
Místo konání: přednáškový sál u vstupu do zoo
Realizaci přednášky finančně podpořil Moravskoslezský kraj. Vstup na přednášku je zdarma.
(ab)