Přátelské bakterie, cesta k dobrému zažívání

Lepicol je speciální formule ve formě prášku nebo kapslí obsahující živé bakterie, inulín, trávicí enzymy (pouze výrobky Lepicol plus) a jemné psyllium. Napomáhá správnému a snadnému vyprazdňování a dodává Vašemu tělu doporučovanou denní dávku vlákniny. Doplněk stravy Lepicol je na trhu více jak 15 let a za tuto dobu si získal oblibu mezi tisíci zákazníky i mezi širokou odbornou veřejností.

Podpoří zažívání i celkové zdraví

Tračník spolu s tenkým střevem tvoří nejdůležitější část trávicího ústrojí. Plní řadu funkcí, včetně dokončení procesu trávení potravy, vstřebávání živin a syntézy určitých vitamínů. Tračník je rovněž zodpovědný za vylučování nestrávených zbytků potravy z těla, stejně jako za ochranu před infekcemi a chorobami.

 

Grafika1

Přátelé a nepřátelé
U zdravého člověka tento úkol plní za pomocí milliard “přátelských”, zdraví prospěšných bakterií (např. laktobacily a bifidobakterie), které jsou součástí tzv. střevní mikroflóry. Tu ale tvoří také bakterie patogenní (např. E. Coli, salmonella, clostridium atd.) a plísně. U zravého jedince a za ideálních podmínek je poměr “přátelských” a “patogenních” bakterií ve střevech v rovnováze. Kvůli nevhodnému životnímu stylu (nedostatek pohybu, zpracovaná a průmyslově upravovaná strava, nedostatek vlákniny ve stravě apod.), ale také stresu, užívání antibiotik či kouření dochází však často k narušení této rovnováhy.

Když rovnováha zmizí

Mezi nejčastější příčiny nevyváženého prostředí ve střevech patří syndrom dráždivého tračníku, “líné střevo”, průjmy a zácpy. Syndromem dráživého tračníku trpí podle odhadů až 30% populace. Projevuje se zejména bolestmi v podbříšku, střídaním zácpy a průjmu, nadýmáním či křečemi v břiše. Pod pojmem líné střevo se pak skrývá nepravidelná stolice. Pokud jde o zácpu, lze o ní hovořit při frekvenci stolice méně než třikrát za týden. Průjem je pak definován mj. Jako vyprázdnění vice než tří neformovaných stolic za den.

Pomoc zvenčí
Armádu přátelských bakterií, kterým se obecně říká probiotika či probiotické kultury, je třeba posilovat. Jako účinný prostředek se používají tzv. probiotika. Tělo je může přijímat jak ze stravy (jogurty, kefíry, ale také třeba kysané zelí), tak v podobě volně prodejných doplňků stravy. V nich bývají cíleně kombinována s prebiotiky – rozpustnou vlákninou, která probiotickým bakteriím umožňuje rychleji se množit a účinně osídlovat střevní prostředí. Účinek může být ještě dále posílen např. vlákninou, trávicími enzymy, které efektivně pročistí trávicí ústrojí a ještě vice podpoří výsledný efekt. Více informací se dozvíte na http://www.lepicol.eu/, Zelená linka800 100 665, nfo@probioticsprovita.cz

(nm)