Recepty plné vitamínů – sezóna jarní cibulky a ředkviček právě odstartovala!

Jarní cibulka má právě teď svou hlavní sezónu. Přestože ji v obchodech najdeme již po celý rok, je právě teď v té nejlepší kvalitě, v jaké si ji lze dopřát.

Její chuť je jemnější a sladší než u klasické žluté cibule, a proto je pro mnoho lidí chutnější. To se hodí obzvláště teď, ve virovém období, jelikož je opravdu bohatá na vitamíny.

Obsahuje vitamín C a také vitamíny skupiny B. Díky obsahu kyseliny listrové je také vhodná pro budoucí maminky. Z minerálů v jarní cibulce najdete například jód, draslík, hořčík, železo a vápník. Nejlépe je konzumovat cibulku syrovou, nebo jen mírně povařenou ve vodě, aby si uchovala veškeré vitamíny a minerály. Výborná je zejména do pomazánek.

Cibulku je vhodné skladovat v suchu a temnu, aby nepřišla o prospěšné látky. V ledničce vám vydrží minimálně týden, ale před konzumací je zapotřebí otrhat oschlé části. Cibulku lze uchovávat také ve vázičce s vodou, nezapomínejte ale vodu pravidelně měnit.

Dopřejte si tak letošní sklizeň od českých farmářů z Předměřic na Jizerou, kterou do obchodů Tesco dodává společnost Blanická s.r.o. Čerstvá jarní cibulka je k dostání v obchodech Tesco za 17,90 Kč. Pochutnejte si na těchto jarních receptech.

pomazanka

Vajíčková pomazánka s jarní cibulkou

Ingredience:

  • 5 kusů vajec,
  • 2 ks nakládané okurky,
  • 350 ml majonézy,
  • jarní cibulka,
  • sůl,
  • pepř,
  • toustový chléb.

Postup:

Vejce uvaříme natvrdo a necháme je vychladnou. Studená vejce oloupeme a přes krájecí mřížku na vajíčka naporcujeme na kostičky do mísy.  Přidáme nadrobno nakrájenou jarní cibulku, okurky a majonézu. Vše dobře promícháme. Ochutíme solí a pepřem. Hotovou vaječnou pomazánku podáváme s toustovým chlebem.

brambory

Grilované brambory se slaninou, jarní cibulkou a bylinkovým dipem

Ingredience:

  • 500 g brambor typu A,
  • 250 g anglické slaniny vcelku,
  • 4 jarní cibulky,
  • 4 stroužky česneku,
  • rozmarýn,
  • 100 ml extra panenského olivového oleje,
  • 100 g bílého smetanového jogurtu,
  • 100 g zakysané smetany,
  • pažitka,
  • petrželka,
  • 1 citron,
  • sůl,
  • pepř.

Postup:
Očištěné a omyté brambory i se slupkou nakrájíme na měsíčky. Do grilovacího tácku k nim přidáme nakrájenou slaninu, jarní cibulku, česnek a snítky rozmarýnu. Zakapeme polovinou olivového oleje a dochutíme solí a pepřem. Grilujeme dozlatova, nejlépe přiklopené, asi 25 minut podle velikosti brambor. Průběžně obracíme.

Dip: Smícháme jogurt, smetanu, nasekanou pažitku, petrželku, šťávu a kůru z citronu. Dip dochutíme zbývajícím olivovým olejem, solí a pepřem. Podáváme s grilovanými bramborami.

(nm)